Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Stratu licencie Klubrádia označili USA i Francúzsko za znepokojujúce

Riaditeľ maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió András Arató stojí v štúdiu rozhlasovej stanice v Budapešti v utorok 9. februára 2021. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa francúzskej diplomacie Agnes von der Mühllová uviedla, že túto udalosť sleduje Paríž s vážnym záujmom.

Budapešť 10. februára (TASR) - Súdne rozhodnutie o "vypnutí" maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió vyvolalo silnú medzinárodnú reakciu. Vlády, médiá i medzinárodné organizácie považujú za jednoznačné, že tento akt zapadá do "určitého" trendu, konštatoval v stredu spravodajský server 444.hu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price vyhlásil, že priebežné zhoršovanie sa situácie slobody médií v Maďarsku je znepokojujúce. Potlačenie ďalšieho nezávislého hlasu je podľa neho úderom z hľadiska plurality médií.

"Maďarskú vládu vyzývame, aby podporovala otvorené vzťahy s médiami, aby udržiavala právny štát a riadila sa princípmi transparentnosti," povedal Price.

Hovorkyňa francúzskej diplomacie Agnes von der Mühllová uviedla, že túto udalosť sleduje Paríž s vážnym záujmom. "Pozastavenie vysielania by bolo veľmi znepokojujúcim znakom z hľadiska slobody informácií i nezávislosti a plurality médií. Na týchto hodnotách Francúzsku veľmi záleží," dodala hovorkyňa, ktorá adresovala maďarskej vláde výzvu, aby si plnila svoje európske záväzky v tejto oblasti.

Riaditeľ maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió András Arató (uprostred) sedí v súdnej sieni v Budapešti v utorok 9. februára 2021.
Foto: TASR/AP


"V Maďarsku umlčali ďalší nezávislý hlas, čo je porážka pre slobodu médií," citoval server 444.hu vyjadrenie komisárky pre ľudské práva Rady Európy Dunje Mijatovičovej.

Klubrádió v utorok oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti v súvislosti s udržaním vysielacej licencie. Maďarská mediálna rada (NMHH) v novembri 2020 rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.

Klubrádió vtedy na svojej internetovej stránke uviedlo, že toto tvrdenie nezodpovedá pravde. András Arató, šéf stanice Klubrádió, rozhodnutie súdu označil za "hanebné a zbabelé", hoci sa podľa jeho slov dalo očakávať.

Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje v súvislosti s maďarskou vládou, píše AFP.

Klubrádió už v minulosti súd v Budapešti požiadalo, aby mediálnu radu NMHH prinútil dočasne udeliť stanici vysielaciu licenciu. Súd však v utorok túto žiadosť zamietol.

Platnosť vysielacej licencie sa stanici končí v nedeľu 14. februára. Klubrádió musí vysielanie na frekvencii FM 92,2 ukončiť v tento deň o 23.59 h, píše táto stanica na svojej webovej stránke. Od pondelka 15. februára bude podľa AFP vysielať on-line.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)