Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Streľba na škole v Texase si vyžiadala najmenej 21 mŕtvych

Policajti stoja po streľbe pred základnou školou Robb Elementary School v meste Uvalde v americkom štáte Texas 24. mája 2022. Počet obetí masovej streľby, ku ktorej došlo v utorok na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas, stúpol na najmenej 21. Foto: TASR/AP

Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí.

Uvalde 24. mája (TASR) - Počet obetí masovej streľby, ku ktorej došlo v utorok na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas, stúpol na najmenej 21. Medzi obeťami je 18 detí. O novej bilancii informoval v noci na stredu senátor za štát Texas Roland Gutierrez, odvolávajúc sa na texaské ministerstvo pre verejnú bezpečnosť. Píše o tom stanica CNN.

"Práve ma informovali..., že o život prišlo 18 detí," povedal pre CNN Gutierrez. Dodal, že pri streľbe boli zabití aj traja dospelí. Zatiaľ nie je jasné, či tento údaj zahŕňal aj strelca.

K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio.

Guvernér Texasu Greg Abbott na tlačovej konferencii uviedol, že podozrivý zo streľby, identifikovaný ako 18-ročný Salvador Ramos, vstúpil do školy vyzbrojený zbraňou a možno aj puškou a spustil paľbu. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy. Podľa Abbotta pred samotným útokom pravdepodobne strieľal aj na svoju starú mamu.

Guvernér dodal, že strelca, miestneho obyvateľa a občana USA, pravdepodobne zabili zasahujúci policajti. Udalosť už vyšetrujú príslušné orgány. Útočník konal sám.

Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave.
Arcibiskup zo San Antonia Gustavo Garcia Seller utešuje rodiny mimo občianskeho centra po smrteľnej streľbe v škole na základnej škole Robb v Uvalde v Texase v utorok 24. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov.

Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu prípadov streľby na školách v USA za posledných dvadsať rokov.

Máj 2018

Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.

Február 2018

Nikolas Cruz (20) bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadal 17 mŕtvych a 16 zranených.

Október 2015

Deväť mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala streľba na pôde univerzity v mestečku Roseburg v štáte Oregon. Strelec sa neskôr zastrelil.

December 2012

Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú mal na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

Apríl 2007

Juhokórejský študent (23) v areáli univerzity Virginia Tech v meste Blacksburg v štáte Virgínia zabil 32 ľudí, desiatky zranil a napokon sa sám zastrelil.

Marec 2005

16-ročný mladík zastrelil v indiánskej rezervácii v štáte Minnesota najprv svojho dedka a jeho partnerku. Potom si to zamieril do Red Lake High School, kde pripravil o život piatich študentov, ochrankára a učiteľku. Počas prestrelky s políciou obrátil zbraň proti sebe.

Apríl 1999

Dvaja študenti strednej školy Columbine High School v meste Littleton v štáte Colorado zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili vyše 20 ľudí. Páchatelia napokon spáchali samovraždu.