Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO:STREĽBA V BAROCH: Zomrelo jedenásť ľudí vrátane páchateľa

Streľba na dvoch miestach v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko si vyžiadala najmenej osem mŕtvych, päť ďalších ľudí je vážne zranených. Foto: TASR/AP

Strieľalo sa v stredu večer okolo 22.00 h miestneho času v dvoch baroch s vodnými fajkami.

Hanau 20. februára (TASR) - Mesto Hanau v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, kde pri útoku strelnou zbraňou prišlo o život 11 ľudí vrátane páchateľa, zrušilo nadchádzajúce fašiangové zábavy a pripravuje sa na tiché zhromaždenie, na ktorom sa má vo štvrtok večer zúčastniť aj spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestny starosta Claus Kaminsky oznámil, že tohtoročný program fašiangových zábav bol "samozrejme" ukončený. Posledné hodiny totiž "patria k tým najtrpkejším a najsmutnejším, aké toto mesto kedy zažilo v čase mieru", povedal na margo útoku spáchaného zrejme z pravicovo-radikálnych a rasistických pohnútok.

Podľa Kaminského rasizmus a štvanie nesmú dostávať v spoločnosti priestor.

Muž vyzbrojený strelnou zbraňou, identifikovaný ako 43-ročný Nemec Tobias R., útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami, pričom usmrtil deväť ľudí. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte, spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Prípad vyšetruje spolková prokuratúra ako teroristický čin.

Prezidentská kancelária medzitým potvrdila, že prezident plánuje prísť do Hanau, kde sa zúčastní na večernej tichej spomienke. Steinmeier vyjadril v súvislosti so stredajšou streľbou "hlboký zármutok a spoluúčasť", pričom tiež ubezpečil, že "stojí na strane všetkých ľudí, ktorí sú ohrozovaní rasistickou nenávisťou".

Na útok v Hanau reagovali vo štvrtok aj ďalší významní predstavitelia Nemecka a Európskej únie. V hanauskej radnici mali vo štvrtok sprístupniť kondolenčnú knihu, prostredníctvom ktorej môžu svoje pocity vyjadriť aj miestni občania.

Streľbu v Hanau odsúdili lídri EÚ aj prezident Steinmeier



Hlboký zármutok a zdesenie nad stredajšou streľbou v nemeckom meste Hanau v Hesensku, pri ktorej prišlo o život 11 ľudí vrátane páchateľa a jeho matky, vyjadrili vo štvrtok aj lídri Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyslovila sústrasť priateľom a rodinám obetí. "Som nesmierne šokovaná tragédiou, ktorá sa stala včera večer v Hanau," napísala na Twitteri.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli na Twitteri uviedol, že je šokovaný a pociťuje hlboký smútok: "Naše myšlienky sú s obeťami, ich rodinami a priateľmi. Sme spoločne voči všetkým podobám nenávisti a násilia".

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý sa má vo štvrtok na summite v Bruseli stretnúť aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, streľbu v Hanau označil za "tragédiu". "Nezmyselná strata ľudských životov je tragédiou — nezáleží na tom, kde sa odohrá," napísal na Twitteri.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vo vyhlásení, citovanom denníkom Bild, uviedol, že správu o teroristickom čine v Hanau prijal so zdesením: "Môj hlboký smútok a spolupatričnosť je s obeťami a ich príbuznými. Zraneným želám skoré uzdravenie. Stojím na strane všetkých ľudí, ktorých ohrozuje rasistická nenávisť. Nie sú sami. Som presvedčený, že veľká väčšina ľudí v Nemecku tento čin, ako aj akúkoľvek formu rasizmu, nenávisti a násilia odsudzuje. Nepoľavíme v snahe zabezpečiť pokojné spolunažívanie v našej krajine".

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v reakcii na streľbu vyzval na zvýšené úsilie v boji proti pravicovému teroru. "Pravicový terorizmus opäť predstavuje nebezpečenstvo pre našu krajinu," zdôraznil na Twitteri. Demokracia sa musí podľa jeho slov brániť pred nepriateľmi slobody.

Maas pripomenul, že ak sa podozrenia potvrdia, pôjde už o tretí prípad násilného činu s krajne pravicovým pozadím v priebehu jedného roka. Vlani v júni bol zavraždený komunálny politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Walter Lübcke. Muž podozrivý z jeho zabitia má väzby na pravicových extrémistov. V októbri 2019 zase došlo k útoku vo východonemeckom meste Halle, kde sa páchateľ pokúsil pomocou streľby a výbušnín dostať do synagógy. Keď sa mu to nepodarilo, zastrelil 40-ročnú ženu a 20-ročného mladíka.

Kondolenčný list svojmu nemeckému náprotivku Frankovi Walterovi-Steinmeierovi poslal český prezident Miloš Zeman. Podľa stránky hrad.cz v ňom vyjadril sústrasť aj znepokojenie z rastu násilia a nenávisti v Európe.

Útok v Hanau odsúdil aj bývalý taliansky minister vnútra a pravicový opozičný líder Matteo Salvini.

Strelec identifikovaný ako 43-ročný Tobias R. v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau zastrelil v stredu večer deväť ľudí. Neskôr boli v jeho byte nájdené dve mŕtve osoby - okrem samotného strelca išlo o jeho 72-ročnú matku.

Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva.

Streľbu v Hanau vyšetrujú ako terorizmus, medzi obeťami sú aj Turci



Medzi obeťami stredajšej streľby v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko sú aj tureckí občania. Informoval o tom vo štvrtok Ibrahim Kalin, hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara od Nemecka očakáva, že "preukáže maximálne úsilie" v súvislosti s objasnením činu, povedal Kalin podľa agentúry DPA.

Strelec identifikovaný ako Tobias R. v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau zastrelil v stredu večer deväť ľudí. Následne bol nájdený mŕtvy vo svojom byte spolu s ďalšou osobou. Agentúra DPA citujúc hesenského ministra vnútra Petra Beutha spresnila, že telo, ktoré sa v byte našlo, patrí strelcovej 72-ročnej matke.



"Je to útok na našu slobodnú a mierovú spoločnosť," vyhlásil Beuth na pôde krajinského snemu vo Wiesbadene. Dodal, že 43-ročného Tobiasa R., ktorý bol športovým strelcom a legálne vlastnil zbraň, úrady predtým neevidovali a nebol ani považovaný za osobu s nenávistnými názormi voči cudzincom.

Násilný čin sa podľa Beutha vyšetruje ako terorizmus. "Na základe toho, čo vieme, ide jednoznačne o xenofóbny motív," povedal na brífingu.

K situácii po nešťastí sa vyjadril aj hesenský premiér Volker Bouffier: "Predovšetkým musím povedať, že je to strašné, otrasné, človek stráca slová. Prvé, čo musíme, je myslieť na obete a ich príbuzných. Čo sa konkrétne stalo, o tom viem osobne veľmi málo – nechcem špekulovať, ale jedno je isté. Tento čin je strašný. Existuje veľmi veľa špekulácií a ja sa nechcem na týchto špekuláciách podieľať, ale keď budeme vedieť, čo sa stalo, potom bude, myslím si, príležitosť čin viac posúdiť."

Hesenský krajinský snem vo štvrtok zrušil svoje zasadnutie a obete útoku si uctil minútou ticha.



Podľa vyjadrenia polície svedkovia videli z dejiska prvej streľby odchádzať tmavé vozidlo, následne bola hlásená streľba aj z druhého miesta.

Regionálny rozhlas s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že prvý útok sa stal v centre mesta v bare s vodnými fajkami. Svedkovia údajne počuli osem až deväť výstrelov. Na mieste činu videli ležať na zemi najmenej jedného človeka.

Páchateľ alebo páchatelia následne odišli do druhého baru v inej časti mesta, kde došlo taktiež k streľbe.

Mesto Hanau s približne 100.000 obyvateľmi leží v juhozápadnom Nemecku asi 20 kilometrov východne od Frankfurtu nad Mohanom.

Strelec z Hanau zanechal video, údajne mal krajne pravicové motívy


Muž podozrivý zo streľby v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko zanechal video, v ktorom sa k činu priznáva. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

S odvolaním sa na informácie z bezpečnostných kruhov DPA uviedla, že domnelý páchateľ len niekoľko dní pred skutkom na portáli YouTube zverejnil video nahrané zjavne v byte, v ktorom plynulou angličtinou podáva "osobné posolstvo pre všetkých Američanov". Vo videu hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Muž vyzýva amerických občanov, aby sa prebudili a začali proti tomu "okamžite bojovať". Video neobsahuje náznaky, že by muž v blízkej budúcnosti plánoval v Nemecku spáchať násilný čin.

Podľa denníka Bild bol páchateľ identifikovaný ako Tobias R. Zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené. Tobias R. mal konať na základe krajne pravicových motívov, píše Bild.

V dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau prišlo v stredu večer o život deväť osôb a viaceré utrpeli ťažké zranenia. Predpokladaného páchateľa našli v jeho byte mŕtveho. V byte sa našlo aj ďalšie telo.

Prvé výstrely padli v stredu okolo 22.00 h v centre mesta v štvrti Heumarkt v bare Midnight. Tam prišlo o život päť ľudí vrátane jednej ženy. Podľa Bildu boli medzi nimi osoby kurdského pôvodu. Druhé miesto činu, kde sa takisto strieľalo, je vzdialené len dva kilometre a nachádza sa na námestí Kurt-Schumacher-Platz v obytnej štvrti Kesselstadt, kde bolo neskôr objavené aj telo samotného páchateľa.

"Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o viacerých páchateľov," napísala miestna polícia vo štvrtok ráno na Twitteri.

"Naše myšlienky sú dnes ráno s ľuďmi v Hanau, v ktorého centre sa stal strašný zločin," uviedol na Twitteri hovorca vlády Steffen Seibert.

Vyšetrovanie prípadu prevzala vzhľadom na závažnosť zločinu a skutočnosť, že údajný páchateľ vo svojom priznaní spomína nenávisť voči cudzincom, generálna spolková prokuratúra.

Prinášame chronológiu prípadov streľby v Nemecku v posledných piatich rokoch


10. júla 2015 - Tiefenthal
Nemecká polícia zadržala muža, ktorý v Bavorsku postrelil a zabil dvoch ľudí a následne unikol na aute. Páchateľ strieľal na ľudí zo svojho auta v meste Tiefenthal v blízkosti Ansbachu.

21. decembra 2015 - Bayreuth
Traja ľudia zahynuli pri streľbe v nemeckom meste Bayreuth. Neďaleko miesta činu našli ďalšieho ťažko zraneného. Polícia predpokladala, že sa zúčastnení poznali, podľa miestnych novín bola motívom žiarlivosť.

24. júna 2016 - Viernheim
Muža, ktorý zamaskovaný zajal viacerých návštevníkov komplexu kín Kinopolis neďaleko veľkého nákupného centra, zastrelili príslušníci elitného útvaru polície. Devätnásťročný rodák z neďalekého Mannheimu zajal 18 ľudí, medzi ktorými boli aj deti. Jeho motív nebol známy.

22. júla 2016 – Mníchov
Osemnásťročný Nemec iránskeho pôvodu Ali David Sonboly zastrelil v nákupnom stredisku v bavorskej metropole deväť ľudí. Podľa polície nemal napojenie na islamistov. Pri prehliadke bytu, ktorý mladík liečený na psychiatrii obýval so svojimi rodičmi, našli vyšetrovatelia materiály poukazujúce na jeho fascináciu masovými útokmi strelnými zbraňami, ktoré spáchali tínedžeri či mladí muži.

13. júna 2017 – Mníchov
Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, 37-ročného občana Nemecka, ktorého zadržali a vzali do väzby.

19. mája 2018 - Saarbrücken
Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatkli ho ešte na mieste činu.

19. októbra 2018 - Kirchheim
Dvaja ľudia zahynuli a dvaja boli ťažko zranení pri prestrelke v meste Kirchheim v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Policajt a policajtka utrpeli ťažké zranenia. V prípade obetí išlo o matku a syna. Žena zavolala na políciu s tým, že jej syn začal "vyčíňať".

3. októbra 2019 - Mníchov
Jeden muž prišiel o život počas streľby na parkovisku v meste Abensberg v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Ďalší muž podľa polície utrpel v dôsledku streľby vážne zranenia.

9. októbra 2019 – Halle
Najmenej dve osoby zahynuli pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Streľbu pri synagóge hlásili počas židovského sviatku Jom kipur, ktorý je pre židovských veriacich jedným z najvážnejších sviatkov v roku.

24. januára 2020 - Rot am See
Šesť ľudí zahynulo a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe, ku ktorej došlo v piatok v mestečku Rot am See na juhozápade Nemecka. Medzi mŕtvymi sú rodičia muža podozrivého z tohto činu a ďalšie obete boli pravdepodobne tiež jeho príbuznými.