Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Streľba v centre starostlivosti o deti si vyžiadala najmenej 35 obetí

Na videosnímke, sanitka parkuje po streľbe pred strediskom starostlivosti o deti v meste Nóng Bua Lampchu na severovýchode Thajska vo štvrtok 6. októbra 2022. Bývalý policajt ozbrojený pištoľou a nožom vtrhol do centra a zabil najmenej 30 ľudí vrátane detí. Foto: TASR - AP

Medzi obeťami je 22 detí, potvrdil pre médiá miestny policajný predstaviteľ Čakkrápchat Wičitvaidja.

Bangkok 6. októbra (TASR) - Na najmenej 35 stúpol počet obetí štvrtkovej masovej streľby, ktorá sa začala v stredisku starostlivosti o deti na severovýchode Thajska. Útočníkom bol bývalý policajt. Prv než sa sám zastrelil, zabil aj svoju manželku a dieťa. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Útočník začal strieľať približne o 12.30 h miestneho času (07.30 SELČ) v zariadení starostlivosti o deti v provincii Nóng Bua Lampchu. Pri úteku z miesta činu strieľal z auta. Podľa miestneho policajného plukovníka si útok vyžiadal najmenej 35 obetí vrátane 23 detí a ďalších 12 zranených. Polícia podľa AP uviedla, že útočník zabil mimo zmieneného centra ďalšie dve deti a deväť dospelých vrátane manželky a syna. Podľa bilancie agentúry Reuters prišlo o život najmenej 34 ľudí vrátane minimálne 22 detí.

V zariadení bolo v čase útoku približne 30 detí, uviedla pre agentúru Reuters miestna predstaviteľka Jidapa Boonsomová. Povedala, že muž najprv zastrelil štyroch alebo piatich zamestnancov vrátane učiteľky, ktorá bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. "Ľudia si najskôr mysleli, že ide o ohňostroj," dodala.

Podľa prvotných správ bol útočník ozbrojený puškou, pištoľou a nožom. AFP píše, že útočníkom bol 34-ročný policajný podplukovník Panjá Kchamrab, ktorý bol vlani prepustený za užívanie drog. Po úteku z miesta činu sa vrátil domov, kde zabil manželku i dieťa a potom aj sám seba.

Na videosnímke, ľudia sa zhromaždili pred strediskom starostlivosti o deti po streľbe v meste Nóng Bua Lampchu na severovýchode Thajska vo štvrtok 6. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Thajský premiér Prajut Čanóčchá nariadil "urýchlené vyšetrenie" udalosti. "V súvislosti s týmto hrozným incidentom... by som rád vyjadril svoj najhlbší zármutok a sústrasť rodinám obetí," napísal na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

V Thajsku je povolené vlastniť zbraň, prípady masovej streľby sa tam však vyskytujú len veľmi zriedkavo. Jeden z najkrvavejších prípadov sa odohral v roku 2020, kedy thajský vojak počas 17-hodinového vyčíňania zavraždil 29 osôb.