Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Páchateľ streľby v Hamburgu môže byť medzi obeťami

Na snímke ozbrojení policajti neďaleko miesta streľby 9. marca 2023 v Hamburgu. Najmenej šesť obetí na životoch a niekoľko zranených si vo štvrtok večer vyžiadala streľba v severonemeckom meste Hamburg. Foto: TASR - AP

Denník Bild na svojom webe napísal, že pri streľbe, ktorá sa údajne odohrala v centre Jehovových svedkov vo štvrtok krátko po 21.00 h, zahynulo sedem ľudí a najmenej osem ďalších bolo vážne zranených.

Hamburg 10. marca (TASR) - Nemecká polícia informovala, že páchateľ streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok večer v Hamburgu, je zrejme medzi mŕtvymi nájdenými v objekte. Podľa polície si streľba vyžiadala "niekoľko obetí na životoch a zranených". Médiá nateraz uvádzajú najmenej šiestich mŕtvych.

"Nemáme žiadne indície o páchateľovi na úteku," povedal hovorca polície na mieste činu a podľa agentúry DPA dodal, že vyšetrovatelia majú naopak "indície, že páchateľ mohol byť v budove a môže byť aj medzi mŕtvymi".

Hovorca objasnil, že polícia bola na miesto činu privolaná približne o 21.15 h. Po vstupe do budovy policajti "najprv videli mŕtvych a zranených ľudí a potom počuli výstrel". V hornej časti budovy následne našli mŕtveho muža, o ktorom sa domnievajú, že to mohol byť páchateľ.

Motív streľby nie je nateraz jasný. "Zatiaľ nie sú potvrdené žiadne informácie o motíve činu," uviedla polícia na sieti Twitter, z ktorého citovala DPA.

"Podľa prvých zistení sa strieľalo v kostole na ulici Deelbögestrasse vo štvrti Gross Borstel," uviedla polícia, ktorá podľa médií spustila rozsiahlu operáciu v mestskej časti Gross Borstel. Niekoľko ulíc tam bolo uzavretých a verejnosť bola prostredníctvom textových správ varovaná, aby sa oblasti vyhýbala.

Polícia sa súčasne obrátila na verejnosť so žiadosťou, aby nezdieľala "žiadne nepotvrdené domnienky a/alebo nešírila fámy". Apelovala tiež na miestnych obyvateľov, aby zostali doma a používali svoje telefóny len "v krajnej núdzi", aby nedošlo k preťaženiu siete.

Denník Bild na svojom webe napísal, že pri streľbe, ktorá sa údajne odohrala v centre Jehovových svedkov vo štvrtok krátko po 21.00 h, zahynulo sedem ľudí a najmenej osem ďalších bolo vážne zranených. Iné médiá uvádzajú najmenej šesť obetí.

Spoločnosť Jehovovi svedkovia je hlboko zarmútená streľbou, zomrelo osem ľudí



Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia v piatok vyjadrila hlboký smútok nad "strašnou" streľbou v modlitebni v nemeckom meste Hamburg. Podľa polície si streľba vyžiadala osem mŕtvych, zrejme aj vrátane strelca. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

Polícia na základe doterajších zistení predpokladá, že jedno z tiel nájdených na mieste streľby mohlo patriť podozrivému. Nejasných zostáva stále veľa podrobností vrátane motívu činu a charakteru akcie, počas ktorej k streľbe došlo.

"Náboženská komunita je hlboko zarmútená strašným útokom na svojich členov v hamburskej sále po bohoslužbách," uviedla vo vyhlásení miestna spoločnosť Jehovovi svedkovia.

"Niekoľko členov spoločnosti Jehovovi svedkovia sa minulú noc stalo obeťou brutálneho násilia," napísal nemecký kancelár Olaf Scholz na sociálnej sieti Twitter. "Moje myšlienky smerujú obetiam a ich blízkym," dodal.

Podľa miestneho denníka Hamburger Abendblatt sa v budove, kde sa strieľalo, zišli členovia spoločenstva na týždennom stretnutí zameranom na štúdium Biblie.


TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu prípadov streľby v Nemecku od roku 2017.




2017

13. júna - Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, 37-ročného občana Nemecka, ktorého zadržali a vzali do väzby.



2018

16. marca - V centre Rosenheimu v spolkovej krajine Bavorsko sa strieľalo: útočníkom bol 59-ročný muž a jeho terčom 26-ročná žena, ktorú s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice.

19. mája - Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatknutý bol ešte na mieste činu.

19. októbra - Dve obete a dvoch ťažko zranených si vyžiadala prestrelka v meste Kirchheim v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Jeden policajt a jedna policajtka utrpeli ťažké zranenia.



2019

3. októbra - Jeden muž prišiel o život počas streľby na parkovisku v meste Abensberg v spolkovej krajine Bavorsko. Ďalší muž podľa polície utrpel v dôsledku streľby vážne zranenia.

9. októbra - 27-ročný Stephan B. zastrelil v Halle pred synagógou 40-ročnú ženu a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Páchateľ konal z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok.



2020

24. januára - Šesť ľudí zahynulo a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe, ku ktorej došlo v mestečku Rot am See na juhozápade Nemecka. Medzi mŕtvymi boli aj rodičia útočníka.

19. februára - Streľba na dvoch miestach v Hanau si vyžiadala deväť mŕtvych a šesť zranených. Strieľalo sa v dvoch baroch s vodnými fajkami. Nemecká spolková prokuratúra vyšetrovala tento čin ako terorizmus. Medzi obeťami streľby boli traja Nemci, dvaja Turci, jeden Bulhar, Rumun, občan Bosny a jedna osoba s nemecko-afganským občianstvom.



2021

17. júna - Dvaja ľudia, muž a žena, prišli o život pri streľbe v meste Espelkamp v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

21. júna - Tri vážne zranené osoby si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Berlíne. Niekoľko výstrelov bolo počuť vo štvrti Wedding neďaleko baru na križovatke ulíc Müllerstrasse a Transvaalstrasse.



2022

24. januára - V prednáškovej sále na univerzite v meste Heidelberg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko 18-ročný útočník z Mannheimu postrelil štyroch ľudí. Jedna zo zranených, 23-ročná žena, podľahla vážnemu strelnému poraneniu hlavy. Útočník krátko po incidente spáchal samovraždu.