Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Muž so samopalom strieľal v Jeruzaleme, útok si vyžiadal jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Palestínska radikálna organizácia Hamas vydala vyhlásenie, v ktorom incident označila za "hrdinský čin".

Jeruzalem 21. novembra (TASR) - Izraelská polícia v nedeľu smrteľne postrelila Palestínčana, ktorý neďaleko vstupu na Chrámovú horu v jeruzalemskom Starom meste spustil paľbu, pričom zabil jedného Izraelčana a ďalších štyroch zranil. Informovala o tom agentúra AP.

Záchranári uviedli, že jedna osoba pri streľbe utrpela veľmi vážne zranenia, ďalší dvaja ľudia boli ťažko zranení a dve osoby boli ľahko zranené. Jeruzalemská nemocnica neskôr informovala, že jeden zo zranených zomrel. Palestínsky útočník bol podľa nich na mieste mŕtvy.

Polícia zverejnila zábery strelnej zbrane a noža z miesta činu. Podľa agentúry AFP polícia vo vyhlásení uviedla, že "terorista strieľal zo zbrane typu Carlo (samopalu)". Zároveň potvrdila, že útočník bol zastrelený.

Palestínska radikálna organizácia Hamas vydala vyhlásenie, v ktorom incident označila za "hrdinský čin".

Chrámová hora, kde sa nachádzajú Múr nárekov i moslimský Skalný dóm a mešita al-Aksá, je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najuctievanejšie miesto moslimov. Preto sa opakovane stáva epicentrom sporov a násilností medzi Izraelom a Palestínčanmi.

V stredu izraelská polícia v Starom meste zastrelila palestínskeho tínedžera po tom, ako podobal dvoch príslušníkov polície.

Nepokoje v oblasti jeruzalemskej Chrámovej hory vyvolali aj májový vojenský konflikt medzi izraelskou armádou a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktorý trval 11 dní.