Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Streľba v Kalifornii si vyžiadala 10 mŕtvych a 10 zranených

Snímka z miesta streľby v Kalifornii. Foto: TASR/AP

Streľbu polícii ohlásili v sobotu okolo 22.20 h miestneho času, krátko po ukončení miestnych osláv príchodu čínskeho nového roka, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí.

Monterey Park 22. januára (TASR) - Najmenej desať mŕtvych a 10 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v sobotu večer v tanečnom klube v kalifornskom meste Monterey Park. Oznámila to miestna polícia, podľa ktorej je páchateľ stále na úteku, informujú agentúra AP a AFP.

Podľa kapitána Andrewa Meyera z úradu šerifa v neďalekom Los Angeles sú niektorí z najmenej 10 zranených v kritickom stave. Desať ľudí zomrelo priamo na mieste činu.

Streľbu polícii ohlásili v sobotu okolo 22.20 h miestneho času, krátko po ukončení miestnych osláv príchodu čínskeho nového roka, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí. Na mieste zasahovali desiatky policajtov, ktorým asistovali hasiči a hliadkovacie vrtuľníky.

Svedkovia tvrdia, že útok spáchal strelec ozbrojený automatickou, respektíve poloautomatickou zbraňou, ktorý začal strieľať do ľudí v tanečnej sieni, pričom si zbraň opakovane nabíjal.

Bližšie informácie neboli bezprostredne známe. Polícia uviedla len to, že páchateľom z miesta činu ušiel a nepodarilo sa ho dolapiť ani po niekoľkých hodinách.

Monterey Park je zhruba 60-tisícové mesto ležiace v južnej Kalifornii, zhruba 13 kilometrov od centra Los Angeles. V Monterey Parku žijú prevažne prisťahovalci z Ázie alebo Američania ázijského pôvodu, ktorí počas víkendu slávili začiatok nového čínskeho lunárneho roka.

V roku 2022 došlo v USA k 647 prípadom masovej streľby, ktorá si vyžiadala štyri alebo viac obetí, uvádza stránka Gun Violence Archive monitorujúca tento druh trestnej činnosti. Viac než 44.000 ľudí vlani v Spojených štátoch zomrelo na následky strelných zranení, z toho viac než polovicu tvorili samovraždy. V USA je celkovo viac zbraní než ľudí, informuje AFP podľa ktorej násilie páchané strelnými zbraňami predstavuje v tejto krajine obrovský problém.