Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Streľba v kostole v Johannesburgu si vyžiadala najmenej päť mŕtvych

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predpokladá sa, že ozbrojenci sa pokúsili kostola zmocniť v rámci sporov o vedenie cirkevného zboru. Útočníkom sa údajne podarilo nakrátko zajať aj niekoľko rukojemníkov.

Johannesburg 11. júla (TASR) - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadal sobotňajší útok ozbrojencov na kostol v Johannesburgu, najväčšom meste Juhoafrickej republiky. Polícia pri následnom zásahu zatkla 40 podozrivých a zaistila desiatky strelných zbraní, informovala agentúra AFP.

Terčom útoku skupiny ozbrojených mužov sa stal areál cirkevného megazboru IPHC v meste Zuurbekom na západnom predmestí Johannesburgu. Predpokladá sa, že ozbrojenci sa pokúsili kostola zmocniť v rámci sporov o vedenie cirkevného zboru. Útočníkom sa údajne podarilo nakrátko zajať aj niekoľko rukojemníkov.

Štyroch ľudí našli zastrelených a zhorených v aute. Piatou obeťou bol príslušník bezpečnostnej služby, ktorého páchatelia zastrelili. Rýchly zásah bezpečnostných síl zrejme zabránil krviprelievaniu oveľa väčšieho rozsahu.

Policajti zatkli viac ako 40 podozrivých osôb; šesť z nich utrpelo zranenia a muselo byť prevezených do nemocnice. Medzi zadržanými je aj viacero príslušníkov polície, údajne členov cirkevného zboru, ktorí v čase útoku neboli v službe.

Zasahujúci policajti zhabali viac ako 60 pušiek, pištolí a ďalších strelných zbraní.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že za útokom stál spor znepriatelených frakcií IPHC, druhej najväčšej cirkvi v JAR, ktorá má podľa odhadov minimálne 1,5 milióna členov.

Kostol v Zuurbekome je hlavným sídlom letničnej cirkvi IPHC, ktorej členovia sa v posledných rokoch dostali do viacerých ostrých konfliktov. Už pred dvoma rokmi došlo pred kostolom k prestrelke, pri ktorej utrpeli zranenia traja ľudia. Členovia cirkvi svoje finančné spory riešili aj súdnou cestou.