Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

STREĽBA V ŠKOLE: Útok neprežilo 15 ľudí, najmenej 11 bolo detí

Na snímke polícia a zdravotníci na mieste streľby v škole 26. septembra 2022 v ruskom Iževsku. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo vnútra dodalo, že útočník mal pri sebe dve pištole a veľkú zásobu munície.

Moskva 26. septembra (TASR) - Na 15 sa zvýšil počet obetí pondelkovej streľby v škole v stredoruskom meste Iževsk. Medzi obeťami je 11 detí, ďalších 24 osôb utrpelo zranenia. V pondelok to oznámil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Streľbu spustil 34-ročný Arťom Kazancev, ktorý bol absolventom tejto školy, uviedol Sledkom. Vládne úrady potvrdili, že po útoku spáchal samovraždu. Jeho telo našli policajti v jednej z učební. Sledkom dodal, že strelec mal oblečené čierne tričko s nacistickými symbolmi. Motív útoku zatiaľ nie je známy.

Najvyšší predstaviteľ Udmurtskej republiky, ktorej je Iževsk metropolou, Alexandr Brečalov oznámil, že strelec bol zaregistrovaný ako pacient v psychiatrickom zariadení.

Ruská Národná garda uviedla, že Kazancev použil pri útoku dve nesmrteľné ručné strelné zbrane prispôsobené na skutočné náboje. Dodala, že zbrane neboli zaregistrované na úradoch.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil túto streľbu za "teroristický čin" a povedal, že ruský prezident Vladimir Putin vydal príslušným orgánom všetky potrebné príkazy.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu streľby na školách v Rusku od roku 2018.



17. októbra 2018 - V dôsledku streľby a výbuchu na strednej škole v meste Kerč, nachádzajúcom sa na anektovanom Krymskom polostrove, zahynulo 20 ľudí a viac ako 70 utrpelo zranenia. Útočníkom bol 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý po útoku spáchal samovraždu.



14. novembra 2019 - Jeden človek prišiel o život a traja ďalší utrpeli zranenia po tom, ako študent spustil streľbu na vysokej škole v meste Blagoveščensk, ležiacom v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe.



11. mája 2021 - Životy deviatich ľudí, siedmich študentov a dvoch učiteľov si vyžiadala streľba v jednej zo stredných škôl v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike. Útočník, bývalý študent školy 19-ročný Iľnaz Gaľavijev, skončil v rukách polície.



20. septembra 2021 - Streľba na univerzite v meste Perm na východe európskej časti Ruska si vyžiadala šesť obetí a viac ako 40 zranených. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie neskôr uviedol, že útočníkom bol jeden zo študentov školy Timur Bekmansurov, ktorého príslušníci polície pri zadržaní postrelili.



26. apríla 2022 - Najmenej štyria ľudia zahynuli pri streľbe v škôlke v Uľjanovskej oblasti ležiacej na juhu európskej časti Ruska. O život prišli dve deti a učiteľka, a napokon aj samotný útočník, ktorý spáchal samovraždu.