Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

FOTO: MASAKER V TEXASE AJ V DAYTONE: 30 mŕtvych, množstvo zranených

Ľudia prichádzajú hľadať príbuzných a priateľov do priestorov základnej školy, v ktorej úrady zriadili záchytné centrum po sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso 3. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Počet obetí na životoch je predbežný.

El Paso 4. augusta (TASR) - Muž podozrivý zo zabitia 20 ľudí a spôsobenia zranení u ďalších 26 pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso môže čeliť obvineniu zo spáchania zločinu z nenávisti, ako aj obvineniu z vraždy. Informovali o tom v nedeľu svetové agentúry a americké médiá.

Sherie Gramlichová drží zapálenú sviečku na spomienkovom zhromaždení na pamiatku obetí sobotňajšej streľby v nákupnom centre v texaskom meste El Paso 3. augusta 2019.
Foto: TASR/AP


Dvadsaťjedenročného belošského útočníka zadržali krátko po streľbe. Polícia uviedla, že podozrivého spája so zločinom z nenávisti na základe dokumentu, o ktorom predpokladajú, že ho mohol napísať.

Štvorstranný manifest zverejnený na internete krátko pred streľbou obhajuje belošské nacionalistické a rasistické názory. Zameriava sa na prisťahovalcov a Hispáncov, obviňuje imigrantov a prvú generáciu Američanov zo získania pracovných miest a zmiešania americkej kultúry.



"Manifest, ktorý máme od tohto jednotlivca, naznačuje, že do istej miery má spojitosť s potenciálnym zločinom z nenávisti," povedal pred novinármi šéf polície v El Paso Greg Allen.

Polícia evakuuje zákazníkov Walmartu počas sobotňajšej streľby v nákupnom centre v texaskom meste El Paso 3. augusta 2019.
Foto: TASR/AP


Ozbrojený muž v sobotu spustil streľbu v nákupnom centre Walmart, ktoré sa nachádza v meste El Paso ležiacom pri hraniciach s Mexikom. V nákupnom centre sa v tom čase nachádzalo približne 1000 až 3000 ľudí. Strelca údajne identifikovali ako Patricka Crusiusa. Polícia jeho meno zatiaľ oficiálne nezverejnila, ale potvrdila, že muž pochádza z Dallasu.

Špeciálne policajné jednotky zasahujú počas sobotňajšej streľby v nákupnom centre v texaskom meste El Paso 3. augusta 2019.
Foto: TASR/AP


Americký prezident Donald Trump streľbu slovne odsúdil a označil ju za "nenávistný čin".

El Paso leží na hraniciach s Mexikom oproti mexickému mestu Ciudad Juárez a veľa Mexičanov každodenne prechádza cez hranice za prácou alebo na nákupmi do USA.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uviedol, že medzi 20 potvrdenými obeťami sobotňajšej streľby sú aj traja Mexičania.

Streľbu hlásia aj z Daytonu, údajne zahynulo najmenej desať ľudí



Desať mŕtvych vrátane strelca a ďalších najmenej 16 zranených je výsledok nedeľňajšej streľby v meste Dayton v americkom štáte Ohio. Informovala o tom na Twitteri miestna polícia.

Podľa nej sú už na scéne aj príslušníci Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorí budú pomáhať pri objasňovaní prípadu.

Polícia spresnila, že streľba vypukla po polnoci vo štvrti Oregon. "Keď vypukla streľba, mali sme v bezprostrednej blízkosti svojich príslušníkov a boli sme schopní rýchlo reagovať a ukončiť to," uviedla daytonská polícia.

Internetové vydanie novín Dayton Daily News s odvolaním sa na svoje zdroje predtým informovalo, že podľa nepotvrdených správ začala strieľať osoba, ktorej bol odmietnutý vstup do baru - a že už je tiež po smrti.

Ide o druhú streľbu v USA za posledných 24 hodín. Najmenej 20 ľudí prišlo o život pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso. Podozrivého zadržali.

Polícia zneškodnila strelca do minúty, uviedla starostka Daytonu



Muž, ktorý v nedeľu zastrelil v meste Dayton v americkom štáte Ohio deväť ľudí a najmenej 26 ďalších zranil, mal na sebe nepriestrelnú vestu a k dispozícii zásobníky do zbrane. Nebyť rýchlej reakcie polície, obetí by bolo zrejme viac. Uviedla to na tlačovej konferencii starostka Daytonu Nan Whaleyová.

Podľa nej policajti, ktorí v tom čase v okolí hliadkovali, zastrelili útočníka v priebehu jednej minúty, odkedy začal strieľať. Whaleyová zdôraznila, že "vo štvrti Oregon mohli dnes zomrieť stovky ľudí", ak by polícia nekonala rýchlo.

O totožnosti strelca úrady zatiaľ neposkytli žiadne informácie.


Výberová chronológia prípadov streľby v USA za posledných desať rokov



28. júla 2019

Najmenej troch mŕtvych a 16 zranených si vyžiadala streľba na gastronomickom festivale, ktorý sa koná v meste Gilroy ležiacom na severe amerického štátu Kalifornia.

16. júna 2019

Jednu osobu zastrelili v americkom meste Filadelfia, metropole štátu Pensylvánia, počas záverečnej párty pri príležitosti ukončenia stredoškolského štúdia. Strelné zranenia mali štyria tínedžeri vo veku 15-17 rokov a štyria dvadsiatnici, z ktorých jeden zomrel.

7. mája 2019


Dvaja študenti na škole na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado spustili streľbu, ktorá si vyžiadala život jedného tínedžera a ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Škola sa nachádza neďaleko komunity Columbine, kde pred 20. rokmi dvaja bývalí žiaci školy ozbrojení pištoľami, puškami a bombami zabili 12 študentov a jedného učiteľa.
30. apríla 2019

Najmenej dve obete na životoch a štyroch zranených si vyžiadala streľba na univerzite v Charlotte v americkom štáte Severná Karolína. Predpokladaného páchateľa už zadržala polícia.

28. apríla 2019

Osem ľudí utrpelo zranenia pri streľbe na západe mesta Baltimore v americkom štáte Maryland. Jedna osoba, ktorá skolabovala v blízkosti miestneho baptistického kostola, bola vyhlásená za mŕtvu.

27. apríla 2019

19-ročný muž spustil paľbu z útočnej pušky na približne 100 veriacich, ktorí slávili posledný deň židovského sviatku pesach v synagóge v meste Poway blízko San Diega na juhu amerického štátu Kalifornia. Do nemocnice boli prevezené štyri obete, jedna z nich útok neprežila.

8. novembra

Najmenej 12 ľudí vrátane jedného policajta prišlo o život pri streľbe, ktorú spustil v noci na štvrtok neznámy útočník v bare na juhu Kalifornie. Trinástym mŕtvym bol samotný páchateľ. Ďalších dvanásť osôb utrpelo zranenia.

2. novembra 2018

Ozbrojený muž zastrelil dvoch ľudí a piatich ďalších zranil v štúdiu jogy v Tallahassee, hlavnom meste amerického štátu Florida. Strelec zasiahol šiestich ľudí a jednu osobu udrel zbraňou po tom, ako vošiel do štúdia, ktoré je súčasťou malého nákupného centra.

27. októbra 2018

Robert Gregory Bowers v miestnej synagóge zastrelil 11 ľudí. Počas streľby v synagóge a následne aj po tom, čo sa vzdal polícii, vyjadroval svoju nenávisť k židom. Ozbrojený strelnou zbraňou zaútočil v pittsburskej Synagóge stromu života, kde sa práve konal pravidelný obrad.

21. septembra 2018

Štyria ľudia zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v okrese Harford v americkom štáte Maryland, kde zamestnankyňa distribučného skladu spoločnosti Rite Aid zastrelila troch svojich kolegov a následne obrátila zbraň proti sebe. Ďalšie tri osoby utrpeli pri incidente zranenia.

6. septembra 2018

Štyria ľudia vrátane ozbrojeného útočníka zomreli pri streľbe v banke v centre amerického mesta Cincinnati. Strelec spustil paľbu skoro ráno pri nakladacej rampe budovy banky s názvom Fifth Third Bank, potom vošiel do bankovej haly, kde sa začala prestrelka s políciou.

26. augusta 2018

Traja ľudia vrátane predpokladaného útočníka zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v zábavnom centre v meste Jacksonville v americkom štáte Florida. Deväť ďalších osôb utrpelo strelné zranenia. Podozrivým je 24-ročný David Katz z mesta Baltimore. Motív jeho činu však zatiaľ nie je známy. Podozrivý muž-beloch po streľbe obrátil zbraň proti sebe.

18. mája 2018

Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.

14. februára 2018

Nikolas Cruz (19) bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadala 17 mŕtvych a 16 zranených.

5. novembra 2017

Najmenej 26 životov si vyžiada útok v kostole v Sutherland Springs v americkom štáte Texas, do ktorého počas bohoslužieb vstúpil muž ozbrojený strelnou zbraňou a spustil paľbu.

1. októbra 2017

Stephen Paddock spustil v Las Vegas streľbu z výškovej budovy na účastníkov neďalekého koncertu country hudby. Pri najkrvavejšej streleckej masakre v novodobých dejinách USA zabil 58 a zranil viac než 540 ľudí pred tým, ako spáchal samovraždu.

12. júna 2016

Omar Mateen, ktorý v nočnom gejskom klube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Útočník sa narodil v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Ozbrojenec bol podľa svojej bývalej manželky "duševne labilný". Útočníka zastrelili špeciálne jednotky.

2. decembra 2015

Pri streľbe v zariadení sociálnych služieb pre ľudí s vývojovými poruchami v kalifornskom meste San Bernardino zahynulo 14 osôb a 22 utrpelo zranenia. Útok spáchal americký manželský pár pakistanského pôvodu Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Oboch atentátnikov polícia zastrelila.


17. júna 2015

Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v meste Charleston v štáte Južná Karolína, kde belošský rasistický útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole metodistickej episkopálnej cirkvi. V kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Útok spáchal vtedy 22-ročný Dylan Roof, ktorého odsúdili na trest smrti.

14. decembra 2012

Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú má na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

20. júla 2012

Streľba v kine v Denveri v štáte Colorado počas premiéry filmu o Batmanovi si vyžiadala 12 mŕtvych a 70 zranených. Vtedy 24-ročný James Holmes spustil paľbu na ľudí prítomných v kinosále. Zároveň hodil medzi ľudí dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom. Holmes si odpykáva 12-násobné doživotie.


5. novembra 2009

Armádny psychológ zabil na vojenskej základni Fort Hood v štáte Texas 13 ľudí a ďalších 42 zranil. Páchateľom bol moslim narodený v USA. V auguste 2013 ho odsúdili na trest smrti.