Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stremousov: Zákaz vychádzania v Chersone bude platiť 24 hodín

Pes stojí pri zničených ruských tankoch v nedávnych bojoch v slnečnicovom poli v dedine Kamianka, v Charkovskej oblasti 30. októbra 2022, kde nedávno prevzala kontrolu ukrajinská armáda. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v piatok uviedla, že denne "evakuuje viac než 5000 civiistov" z Chersonskej oblasti.

Cherson 4. novembra (TASR) - Moskvou dosadené úrady vyhlásili v piatok v okupovanom juhoukrajinskom Chersone "nepretržitý zákaz vychádzania" s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. Potvrdil to námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V meste Cherson bol vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý bude trvať 24-hodín, nepretržite, takže budeme môcť brániť naše mesto," uviedol Stremousov v príspevku na platforme Telegram bez uvedenia ďalších podrobností.

Stanica Sky News tiež informovala, že Ruskom dosadené úrady vyhlásili v piatok v meste Cherson 24-hodinový zákaz vychádzania v súvislosti s pravdepodobnou ukrajinskou vojenskou ofenzívou.

Ruská armáda v piatok uviedla, že denne "evakuuje viac než 5000 civiistov" z Chersonskej oblasti. "Vojenskí inžinieri každý deň prepravia až 1200 civilných vozidiel - nákladných aj osobných - ako aj viac než 5000 civilistov na ľavý breh rieky Dnipro," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ukrajina v súvislosti s "evakuáciami" obviňuje Rusko, že podniká "deportácie" ukrajinských občanov v sovietskom štýle.