Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Afganistan a Taliban proti sebe bojujú i napriek mierovým rozhovorom

Hlavný vyjednávač afganskej vlády Abdulláh Abdulláh počas začiatku mierových rozhovorov medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban 12. septembra 2020 v Dauhe. V katarskej metropole Dauha sa v sobotu začali mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban, zamerané na ukončenie 19 rokov vojny v stredoázijskej krajine. Vôbec prvé rozhovory afganskej vlády s Talibanom, ktorý dlhé roky dialóg s Kábulom odmietal, sú súčasťou dohody, ktorú vo februári v Dauhe podpísali s Talibanom Spojené štáty. Vnútroafganské rokovania sú dôležité pri úsilí o dosiahnutie trvalého mieru v Afganistane, ktorý by umožnil odchod jednotiek USA a NATO. Foto: TASR/AP

Hovorca ministra obrany uviedol, že v predvečer sobotňajšieho začiatku rozhovorov zaútočil Taliban na afganské vládne sily a zariadenia po celej krajine celkom 18-krát.

Kábul 13. septembra (TASR) - Medzi vládnymi silami Afganistanu a militantným hnutím Taliban naďalej pretrvávajú vojenské strety, a to aj napriek tomu, že od soboty medzi sebou vedú mierové rozhovory v katarskej Dauhe. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

"V súvislosti so začiatkom vnútroafganských rozhovorov sme od Talibanu očakávali, že od množstva útokov z jeho strany upustí, bohužiaľ sa však početné útoky odohrávajú aj naďalej," uviedol hovorca afganského ministerstva obrany Fawád Amán.

Amán uviedol, že v predvečer sobotňajšieho začiatku rozhovorov zaútočil Taliban na afganské vládne sily a zariadenia po celej krajine celkom 18-krát. "Nemáme presné informácie k sobotňajším útokom Talibanu, avšak môžem povedať, že počet útokov sa zvýšil, nie znížil," dodal.

Útoky v sobotu večer potvrdili afganské orgány v provinciách Kápísá a Kundúz.
Talibanská delegácia prichádza na mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban 12. septembra 2020 v Dauhe. V katarskej metropole Dauha sa v sobotu začali mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban, zamerané na ukončenie 19 rokov vojny v stredoázijskej krajine. Vôbec prvé rozhovory afganskej vlády s Talibanom, ktorý dlhé roky dialóg s Kábulom odmietal, sú súčasťou dohody, ktorú vo februári v Dauhe podpísali s Talibanom Spojené štáty. Vnútroafganské rokovania sú dôležité pri úsilí o dosiahnutie trvalého mieru v Afganistane, ktorý by umožnil odchod jednotiek USA a NATO.
Foto: TASR/AP

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že hnutie zaútočilo na afganský konvoj, ktorý mal podľa neho spustiť operáciu pozdĺž kľúčovej diaľnice v provincii Kundúz. Dodal, že bezpečnostné zložky predviedli v sobotu letecké a delostrelecké útoky v provinciách Baghlán a Džúzdžán.

Reprezentanti mnohých krajín, ktorí sa zúčastnili na sobotňajšej úvodnej ceremónii mierových rokovaní, vyzvali Taliban, aby vyhlásil okamžité prímerie. Taliban sa však k možnému prímeriu nevyjadril.

Dosiahnutie výrazného zníženia násilia a dohoda o možnom spôsobe nastolenia okamžitého prímeria mali byť prvými záležitosťami, ktorým sa počas nedeľných vnútroafganských rozhovorov mali venovať, uviedol v sobotu pre Reuters predstaviteľ afganskej vlády Abdalláh Abdalláh.

Mierové rozhovory v Dauhe sú podľa NATO "dôležitým krokom k prineseniu trvalého mieru a stability do Afganistanu po desaťročiach konfliktu".