Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Študenti divadelnej univerzity v Maďarsku museli opustiť budovy školy

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Študenti vyhlásili, že v proteste pokračujú ďalej mimo priestorov školy.

Budapešť 11. novembra (TASR) - Študenti Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti, ktorí od 2. septembra školu blokujú a od vlády požadujú zaručenie jej autonómie, museli v utorok opustiť budovy univerzity po tom, čo od utorňajšej polnoci platí v Maďarsku zákaz nočného vychádzania.

Študenti podľa agentúry MTI vyhlásili, že v proteste pokračujú ďalej mimo priestorov školy. V zmysle nariadenia vlády od stredy je okrem iného zakázané vychádzanie od 24.00 h do 05.00 h a na školách nariadili dištančné vzdelávanie, čo však neplatí pre detí do 14 rokov.

Maďarský parlament v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a SZFE, ktoré sa tak dostali pod správu nadácií. Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady nadácie SZFE odstúpilo celé vedenie univerzity a študenti obsadili priestory školy. Kauza autonómie univerzity je pozorne sledovaná aj v zahraničí.

Maďarská vláda odmieta obvinenia z pokusu o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach