Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Študentov prepustili po pokuse vstúpiť na japonské veľvyslanectvo

Policajti zadržali juhokórejských univerzitných študentov, ktorí sa pokúsili vstúpiť na pôdu japonského veľvyslanectva v centre Soulu vo štvrtok 24. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Skupina študentov zorganizovala demonštráciu pred budovou, kde na ôsmom poschodí sídli ambasáda.

Soul, 26 augusta (TASR) - Polícia v sobotu prepustila z väzby 16 univerzitných študentov, ktorých zadržala pre pokus vstúpiť na pôdu japonského veľvyslanectva v centre Soulu. Obsadením ambasády chceli protestovať proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody z poškodenej japonskej elektrárne Fukušima do oceánu. TASR informuje podľa agentúry Jonhap.

Skupina študentov zorganizovala demonštráciu pred budovou, kde na ôsmom poschodí sídli ambasáda. Časť z nich sa dostala dovnútra, kde rozvešali plagáty odsudzujúce vypúšťanie rádioaktívnej vody. Polícia ich zadržala pre porušovanie domovej slobody a zákona o zhromažďovaní. Polícia zatiaľ nerozhodla, či ich odovzdá prokurátorom na ďalšie vyšetrovanie.

Japonsko začalo tento týždeň vypúšťať prvú várku upravenej rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu, napriek obavám susedných krajín a rybárskych skupín v regióne.

Mierne rádioaktívna voda sa pred vypustením do oceánu upravuje a ďalej riedi, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie. Pôjde o približne 1,34 milióna ton odpadovej vody a vypúšťanie má trvať desiatky rokov.

Prevádzkovateľ elektrárne Fukušima spoločnosť TEPCO informovala, že bude robiť analýzy vypúšťanej vody každý deň po celý mesiac a bude v tom pokračovať aj neskôr. Poskytnutím týchto informácií chce rozptýliť rôzne obavy.