Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Študentské protesty v Québecu pokračujú, rokovania stroskotali

Lídri študentov povedali, že ministerka školstva Michelle Courchesneová z rokovaní odišla s tým, že nie je politicky možné dosiahnuť dohodu.

Québec 1. júna (TASR) - Rozhovory medzi univerzitnými študentmi a vládou kanadskej provincie Québec o ukončení niekoľkotýždňových demonštrácií proti zvýšeniu školného vo štvrtok stroskotali.

Lídri študentov povedali, že ministerka školstva Michelle Courchesneová z rokovaní odišla s tým, že nie je politicky možné dosiahnuť dohodu. Jeden študentský líder vyzval na zintenzívnenie pouličných demonštrácií a povedal, že na sobotu plánuje veľké zhromaždenie v Montreale.

Courchesneová povedala, že rozhovory sa po štyroch dňoch dostali do patovej situácie. Študentské skupiny vyzvali na zmrazenie školného, to však vláda odmietla. Študenti tiež majú výhrady voči prijatým mimoriadnym opatreniam zameraných na obmedzenie protestov.

Od februára, keď sa na viac ako desiatke québeckých vysokých škôl a univerzít začal študentský štrajk, polícia zatkla viac ako 2500 osôb.