Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Bezmäsité piatky katolíkov by mohli prispieť k zníženiu emisií

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Štúdia zverejnená na portáli Social Science Research Network (SSRN) vychádzala z pozorovania stravovacích návykov v Anglicku a Walese po podobnej výzve tamojších biskupov v roku 2011.

Londýn 1. novembra (TASR) - Pápež František by mohol pomôcť znížiť celosvetové množstvo emisií uhlíka, ak by katolíkov vyzval, aby sa vrátili k nejedeniu mäsa v piatok. Uviedol to v utorok tím vedcov z Cambridgeskej univerzity. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Štúdia zverejnená na portáli Social Science Research Network (SSRN) vychádzala z pozorovania stravovacích návykov v Anglicku a Walese po podobnej výzve tamojších biskupov v roku 2011. Svoje stravovacie návyky zmenila len asi jedna štvrtina katolíkov. Každoročne sa však podľa autorov štúdie ušetrilo viac než 55.000 ton uhlíka.

V celosvetovom meradle by bezmäsité piatky mohli každoročne obmedziť produkciu miliónov ton skleníkových plynov. Samotný pápež klimatickú zmenu označil za "bezprecedentnú hrozbu", ktorá si vyžaduje bezodkladné kroky.

Prax nejesť mäso v piatok je jednou z najstarších kresťanských tradícií, pričom na ryby sa nevzťahovala. Od vatikánskych reforiem v 60. rokoch to však nie je povinnosť, s výnimkou pôstneho obdobia pred Veľkou nocou.

Živočíšnu výrobu označil vedúci štúdie Shaun Larcom za jednu z hlavných príčin emisií skleníkových plynov a katolícka cirkev tak má "veľmi dobré predpoklady" pomôcť. Ich zníženie by podľa jeho slov bolo výrazné i v prípade, ak by bezmäsité piatky dodržiaval len zlomok katolíkov.