Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Pandémia negatívne vplýva na psychiku jednej tretiny detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Psychické napätie štúdia potvrdila najmä u detí a mladistvých zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo z prostredia migrantov.

Hamburg 10. februára (TASR) - Takmer jedna tretina detí v Nemecku trpí počas pandémie problémami v oblasti duševného zdravia, vyplýva z výsledkov štúdie Univerzitnej kliniky v Hamburgu (UKE), zverejnených v stredu. Informovala o tom agentúra DPA.

Vedci v rámci štúdie COPSY zistili, že u detí sa vo zvýšenej miere vyskytujú pocity strachu a úzkosti, a spozorovali aj nárast príznakov depresie a psychosomatických ťažkostí.

"Kvalita života detí Nemecku, kde sú školy v dôsledku niekoľko mesiacov trvajúceho lockdownu zatvorené, sa zhoršila," uviedla Ulrike Ravensová-Siebererová, ktorá štúdiu viedla.

Psychické napätie štúdia potvrdila najmä u detí a mladistvých zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo z prostredia migrantov.

Ravensová-Siebererová zdôraznila aj potrebu pravidelného pohybu či spoločenských kontaktov, ktoré deťom počas pandémie v mnohých prípadoch chýbajú. V porovnaní s výsledkami štúdie z júna 2020 trávia deti ešte viac času s mobilnými telefónmi, tabletmi a hernými konzolami, ktoré používajú vo zvýšenej miere aj v rámci vyučovania.

Ťažkosti, ktoré prináša pandémia, podľa nej lepšie zvládajú rodiny, v ktorých je viac súdržnosti a v ktorých rodičia trávia viac času s deťmi. Príznaky depresie sa však vyskytujú aj u mnohých rodičov.

Vedci v rámci štúdie v období od polovice decembra 2020 do polovice januára 2021 oslovili prostredníctvom on-line dotazníkov viac ako 1000 detí a mladistvých a vyše 1600 rodičov. Viac než 80 percent týchto detí a rodičov sa zúčastnilo aj na prvom kole tohto prieskumu v júni 2020.