Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Počas karantény pribrala viac ako polovica Francúzov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudia sa venovali športu menej ako zvyčajne, viac sa stresovali a viac aj maškrtili. Prírastok na hmotnosti respondenti najčastejšie pripisovali predvečernému aperitívu a čokoláde.

Paríž 7. mája (TASR) - Obyvatelia Francúzska pribrali počas viac ako siedmich týždňov karantény v priemere 2,5 kilogramu. Vyplýva z prieskumu verejnej mienky vykonaného inštitútom IFOP, v ktorom sa uvádza, že muži a ženy "hrešili" rovnako.

V štúdii nazvanej Vplyv karantény na hmotnosť a vyvážené stravovanie sa tiež konštatuje, že počas obmedzení voľného pohybu nariadených vládou pre epidémiu choroby COVID-19 sa ľudia venovali športu menej ako zvyčajne, viac sa stresovali a viac aj maškrtili.

Prírastok na hmotnosti respondenti najčastejšie pripisovali predvečernému aperitívu a čokoláde.

Podľa IFOP až 42 percent opýtaných uviedlo, že si za pohárik alkoholu pred večerou počas karantény dali častejšie ako zvyčajne a dvaja z desiatich opýtaných sa priznali, že si dopriali aj viac čokolády. Dôsledkom toho je, že 57 percentám respondentov sa počas karantény zvýšila ich telesná hmotnosť.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že najviac pribrali štíhli a obézni respondenti. Zaujímavým faktom je, že viac pribrali ženy z parížskej aglomerácie, muži z vidieka a príslušníci veľkých rodín.

Prieskumom sa tiež podarilo zistiť, že 29 percent ľudí počas obmedzení voľného pohybu schudlo.

Režim, počas ktorého mali obyvatelia Francúzska výrazne obmedzený voľný pohyb, platil od 17. marca v súvislosti s pandémiou choroby COVID-19. Tá si v tejto krajine podľa najnovšej bilancie zo stredy vyžiadala celkovo 25.809 obetí, keď za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 278 úmrtí.

Karanténne opatrenia vo Francúzsku sa začnú uvoľňovať na budúci pondelok. Otvorené majú byť obchody a školy, ale kaviarne a reštaurácie zostanú zatiaľ zavreté.