Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ŠTÚDIA: Subvariant omikronu je nákazlivejší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedci stále sledujú nákazlivosť subvariantu BA.2 a závažnosť priebehu ochorenia, ktoré spôsobuje, avšak údaje zo sveta naznačujú, že by sa mohol rýchlo rozšíriť.

Kodaň 1. februára (TASR) - Nový subvariant koronavírusového variantu omikron, známy ako BA.2, je ešte infekčnejší ako pôvodná verzia tohto variantu. Vyplýva to zo štúdie dánskych výskumníkov publikovanej v pondelok.

Ako pripomenula agentúra AFP, subvariant BA.2 zistený začiatkom tohto roka sa stal v Dánsku dominantným a nahradil pôvodný variant s označením BA.1.

Osoba infikovaná subvariantom BA.2 má 39-percentnú šancu, že prenesie vo svojej domácnosti do týždňa vírus na niekoho iného, v porovnaní s 29-percentným rizikom pri BA.1, uviedol štátny zdravotnícky inštitút SSI.

Štúdia výskumníkov SSI a dánskych univerzít, na ktorej sa zúčastnilo 18.000 ľudí, bola vykonaná v období od 20. decembra do 18. januára.

Lekárka SSI Camilla Holtenová Mollerová uviedla, že neočkovaných ľudí pravdepodobnejšie infikuje subvariant BA.2 ako BA.1. Riziko nákazy je oveľa menej pravdepodobné u tých, ktorí boli plne zaočkovaní, a najmä u tých, ktorí dostali posilňovaciu dávku vakcíny.

Vedci stále sledujú nákazlivosť subvariantu BA.2 a závažnosť priebehu ochorenia, ktoré spôsobuje, avšak údaje zo sveta naznačujú, že by sa mohol rýchlo rozšíriť.

Pôvodný variant omikron bol objavený vlani v novembri v Juhoafrickej republike a odvtedy sa stal vo svete dominantným koronavírusovým variantom.