Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Tretia dávka vakcíny od Pfizeru má vyše 95-percentnú účinnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Farmaceutické firmy uviedli, že podrobné výsledky štúdie čo najskôr predložia na posúdenie americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, Európskej agentúre pre lieky a ďalším regulačným úradom.

Frankfurt nad Mohanom 21. októbra (TASR) - Posilňujúca dávka proticovidovej vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech je účinná na 95,6 percenta. Vyplýva to z údajov zatiaľ nerecenzovanej štúdie, ktoré tieto farmaceutické firmy zverejnili vo štvrtok, informujú agentúry AFP a Reuters.

Tretia fáza klinických testov, na ktorej sa zúčastnilo zhruba 10.000 dobrovoľníkov starších ako 16 rokov, ukázala podľa vedcov "relatívnu účinnosť vakcíny na úrovni 95,6 percenta proti ochoreniu COVID-19 počas obdobia, keď bol dominantným koronavírusový variant delta", uviedli spoločnosti vo vyhlásení. Štúdia tak priniesla prvé výsledky klinického testovania posilňujúcej dávky vakcíny, pričom sa preukázalo, že táto tretia dávka má "priaznivý bezpečnostný profil".

Ako uvádza agentúra Reuters, účastníci testov dostali tretiu dávku v priemere 11 mesiacov po druhej dávke, pričom časť z nich dostala placebo. V skupine, ktorá dostala tretiu dávku, sa neskôr objavilo päť prípadov nákazy covidom. V skupine, ktorá dostala ako posilňovaciu dávku placebo, sa vyskytlo 109 nakazených. Z porovnania týchto dvoch údajov vychádza záver o viac ako 95-percentnej účinnosti.

"Tieto výsledky poskytujú ďalšie dôkazy o výhodách tretej dávky. Snažíme sa ľudí účinne ochrániť pred touto chorobou," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla.

Farmaceutické firmy ďalej uviedli, že podrobné výsledky štúdie čo najskôr predložia na posúdenie americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), Európskej agentúre pre lieky (EMA) a ďalším regulačným úradom. Európsky aj americký regulátor už predtým schválili podanie tretej dávky vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna pacientom s oslabenou imunitou. Rozhodnutie o tom, ktoré skupiny obyvateľov by mali dostať posilňujúcu dávku ako prvé, EMA ponechala na jednotlivých štátoch.