Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ŠTÚDIA: Vakcíny poskytli ochranu aj pred nákazou koronavírusom

Na archívnej snímke z 24. marca 2021 ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BionTech sú pripravené na použitie vo vakcinačnom centre na predmestí Paríža. Foto: TASR/AP

Podľa štúdie tieto očkovacie látky navyše poskytli 80-percentnú ochranu pred nákazou už dva týždne po prvej dávke.

Washington 29. marca (TASR) - Vakcíny proti chorobe COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna poskytli ochranu proti nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 až 90 percentám účastníkov novej štúdie, ktorej výsledky zverejnili v pondelok. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa štúdie tieto očkovacie látky navyše poskytli 80-percentnú ochranu pred nákazou už dva týždne po prvej dávke.

Na štúdii amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa zúčastnilo 3950 účastníkov zo šiestich štátov. Účastníci sa každý týždeň sami otestovali na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 bez ohľadu na to, či sa u nich prejavili príznaky choroby COVID-19.

Skoršie klinické testy týchto vakcín dokázali, že poskytujú ochranu pred ťažkým priebehom pľúcnej choroby COVID-19. V poslednom čase však pribúdajú štúdie vykonané v reálnych podmienkach, ktoré naznačujú, že vakcíny chránia aj pred samotnou infekciou koronavírusom SARS-CoV-2 a teda aj jeho prenosom.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AFP

Vedci rozdelili účastníkov štúdie do dvoch skupín, pričom jednej podali obe dávky očkovacej látky a druhej len jednu.

Štúdia však stále prebieha a vedci plánujú analyzovať vzorky vírusu v tých prípadoch, v ktorých nakazil zaočkované osoby, aby zistili, prečo.