Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Znečistené ovzdušie zabilo v roku 2019 takmer pol milióna novorodencov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Vyše 116 000 indických novorodencov zomrelo v dôsledku znečistenia ovzdušia v prvom mesiaci života a v subsaharskej Afrike bolo týchto obetí 236 000.

Washington 21. októbra (TASR) – Znečistenie ovzdušia spôsobilo v roku 2019 vo svete smrť 476 000 novorodencov, pričom najhoršie dopadli lokality v Indii a subsaharskej Afrike. Ukazuje to nová celosvetová štúdia, z ktorej tiež vyplýva, že takmer dve tretiny úmrtí zapríčinil škodlivý dym z paliva na varenie. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Vyše 116 000 indických novorodencov zomrelo v dôsledku znečistenia ovzdušia v prvom mesiaci života a v subsaharskej Afrike bolo týchto obetí 236 000, uvádza štúdia Stav globálneho ovzdušia 2020.

Štúdia bola vypracovaná v rámci projektu Globálne zaťaženie chorobami, na ktorom sa podieľajú Inštitút pre vplyvy na zdravie a Inštitút pre meranie a hodnotenie zdravia so sídlom v USA.

Autori napísali, že sa opierali o narastajúce množstvo dôkazov, podľa ktorých je u matiek vystavených počas tehotenstva znečistenému ovzdušiu zvýšené riziko, že sa ich deti narodia príliš malé (s nízkou pôrodnou hmotnosťou) alebo predčasne.

Tieto okolnosti sa spájajú s vážnymi zdravotnými komplikáciami a už teraz sa im pripisuje drvivá väčšina úmrtí novorodencov v oboch spomínaných regiónoch.

Nová analýza odhaduje, aké percento týchto úmrtí spôsobilo znečistenie ovzdušia v okolí a v domácnosti.

„Zdravie dojčiat je životne dôležité pre každú spoločnosť a tieto najnovšie dôkazy poukazujú na obzvlášť veľké ohrozenie dojčiat narodených v južnej Ázii a subsaharskej Afrike," povedal šéf Inštitútu pre vplyvy na zravie Dan Greenbaum.

„Hoci sa pomaly a plynulo znižuje používanie palív zlej kvality v domácnostiach, znečistenie ovzdušia týmito palivami je stále hlavným faktorom pri úmrtiach týchto najmenších detí," dodal.

Celkovo podľa správy viedlo znečistenie ovzdušia v roku 2019 k úmrtiu 6,7 milióna ľudí po celom svete, takže je štvrtou hlavnou príčinou úmrtia ľudí – po vysokom krvnom tlaku, užívaní tabaku a nedostatočne výživnej strave.

Autori dodali, že aj keď pandémia ochorenia COVID-19 viedla k výrazným spoločenským a osobným výdavkom, mnohé krajiny po celom svete mali modrú oblohu a hviezdnaté noci, často prvýkrát po mnohých rokoch - ale tieto výhody boli iba krátkodobé. „Modrá obloha však predsa len pripomenula, o čo ľudí oberá znečistenie ovzdušia," uviedli autori.