Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Stúpenci opozície protestovali v Tirane proti reformám vlády

Prívrženci albánskej opozície počas protestu proti ekonomickým reformám albánskej vlády, 8. decembra 2015 v Tirane. Foto: TASR/AP

Demonštranti protestovali proti ekonomickým reformám albánskej vlády, ktoré podľa nich zapríčinili nárast chudoby v krajine.

Tirana 9. decembra (TASR) - Niekoľko tisícok podporovateľov albánskej opozície sa v utorok počas protestu v centre metropoly Tirana dostalo do potýčok s políciou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov.

Demonštranti protestovali proti ekonomickým reformám albánskej vlády, ktoré podľa nich zapríčinili nárast chudoby v krajine. Desiatky z nich hádzali počas protestu na sídlo vlády vajcia, farbu aj svetlice. Poškodili tiež vstup do neďalekého múzea komunistického režimu, ktoré je v rekonštrukcii. Nijaké zranenia ani zatýkania však v súvislosti s incidentom nie sú známe.

Demonštrácia albánskej opozície sa odohrávala pri príležitosti 25. výročia študentského protestu, ktorý vyústil do pádu komunistického režimu v krajine a vyhlásenia slobodných volieb.

Predstavitelia konzervatívnej opozičnej Demokratickej strany obviňujú socialistickú vládu z korupcie, ako aj zo zhoršenia ďalších úspechov, ktoré sa Albánsku podarilo v posledných rokoch dosiahnuť.

Líder Demokratickej strany Lulzim Basha uviedol, že demonštranti chcú vládu donútiť k demisii a s protestmi neprestanú, kým sa im tento cieľ nepodarí dosiahnuť.

Albánska vláda si proti sebe popudila mnoho ľudí, a to prísnymi zákrokmi proti neplatičom elektriny, zvýšením finančných príspevkov odvádzaných na sociálne zabezpečenie i zvýšením dane z príjmu.