Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Stúpenci opozície v S. Macedónsku demonštrovali za predčasné voľby

Priaznivci opozičnej strany VMRO-DPMNE mávajú straníckymi a štátnymi vlajkami počas protestu pred budovou vlády v Skopje v Severnom Macedónsku v sobotu 18. júna 2022. Foto: TASR / AP

VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) žiada predčasné voľby od roku 2018.

Skopje 19. júna (TASR) - Desaťtisíce stúpencov opozície pochodovali v sobotu ulicami severomacedónskeho hlavného mesta Skopje a žiadali predčasné parlamentné voľby. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

Protest zvolala hlavná opozičná strana - nacionalistická pravicová VMRO-DPMNE. Účastníci pochodu mávali štátnymi zástavami a transparentmi odsudzujúcimi ľavicovú vládu, ktorej dominuje Sociálnodemokratická únia Macedónska (SDSM).

VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) žiada predčasné voľby od roku 2018, keď vláda vyriešila dlhodobý spor s Gréckom o názov krajiny, čím odstránila vážnu prekážku tohto balkánskeho štátu na ceste k členstvu v EÚ a NATO.

Hoci VMRO-DPMNE dohodu odsúdila, znamenalo to koniec veta Atén voči snahám Skopje o vstup do týchto organizácií.

Na základe Prespanskej dohody bol k názvu Macedónsko pridaný prívlastok "Severné", aby sa tak krajina odlíšila od susedného severogréckeho regiónu Makedónia.

Od novembra 2020 však Bulharsko blokuje cestu Severného Macedónska do EÚ z dôvodu sporu, ktorý má korene v histórii a jazyku. Na zhromaždení vysokí predstavitelia VMRO-DPMNE napadli výsledky vlády a jej postup v danom spore s Bulharskom.

Sofia tvrdí, že macedónsky jazyk je dialektom bulharčiny, a obe krajiny si nárokujú určité historické udalosti a postavy, najmä z osmanskej éry. Bulharsko tiež vyhlasuje, že sa snaží chrániť práva etnických Bulharov v Severnom Macedónsku.