Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sturgeonová: Výsledky v Škótsku dali signál k referendu o nezávislosti

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová Foto: TASR/AP

V ľudovom hlasovaní v roku 2014 odmietlo osamostatnenie Škótska 55 percent voličov. V referende v roku 2016 sa však 62 percent Škótov vyslovilo proti vystúpeniu Británie z EÚ.

Londýn 13. decembra (TASR) - Škótska národná strana (SNP) zaznamenala v parlamentných voľbách výrazné úspechy v škótskych volebných obvodoch. Líderka strany Nicola Sturgeonová povedala, že Škótsko tým vyslalo "jasný signál" smerom ku konaniu druhého referenda o svojej nezávislosti. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanice BBC.

SNP získala 47 z 59 kresiel, ktoré má Škótsko v Dolnej snemovni britského parlamentu. Vo voľbách v roku 2017 získala SNP 35 mandátov.

Sturgeonová, ktorá je zároveň aj škótskou premiérkou, už dávnejšie sľúbila, že britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi pošle ešte pred Vianocami list, v ktorom požiada o právo uskutočniť druhé referendum o nezávislosti Škótska.

"Škótsko vyslalo veľmi jasný odkaz: nechceme vládu Borisa Johnsona, nechceme opustiť EÚ," povedala. Výsledky volieb v Británii sú podľa nej pochmúrne, čo však vyzdvihuje dôležitosť práva Škótov rozhodnúť sa.



"Boris (Johnson) má mandát vyviesť Anglicko z EÚ, musí však akceptovať, že ja mám mandát dať Škótsku možnosť vybrať si inú budúcnosť," povedala.

Britský minister pre Škótsko Alister Jack však v súvislosti s voľbami naopak zdôraznil skutočnosť, že celkovo viac ľudí v Škótsku volilo strany, ktoré podporujú zotrvanie krajiny v Spojenom kráľovstve. Jack takisto trval na tom, že britský premiér by nemal povoliť uskutočniť druhé referendum o škótskej nezávislosti.

V ľudovom hlasovaní v roku 2014 odmietlo osamostatnenie Škótska 55 percent voličov. V referende v roku 2016 sa však 62 percent Škótov vyslovilo proti vystúpeniu Británie z EÚ. SNP preto dlhodobo tvrdí, že v prípade brexitu usporiada nový plebiscit o škótskej samostatnosti.

Johnsonova Konzervatívna strana získala po sčítaní hlasov v 649 z 650 volebných obvodov 364 kresiel v britskom parlamente. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.