Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Posádka opustila vesmírnu stanicu neskôr kvôli počasiu na Zemi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štyria vesmírni cestovatelia by mali na Zem doraziť v nedeľu večer.

New York 11. marca (TASR) - Po približne šiestich mesiacoch strávených vo vesmíre a niekoľkých odkladoch odletov opustili v sobotu Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dvaja Američania, jeden Japonec a jedna Ruska na palube kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX.

Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Štyria vesmírni cestovatelia by mali na Zem doraziť v nedeľu večer. Odlet "posádky 5", ktorú tvoria astronautka NASA Nicole Mannová, jej kolega Josh Cassada, japonský astronaut Kóiči Wakata a ruská kozmonautka Anna Kikinová, bol opakovane odložený z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok na Zemi. Posádka mala pôvodne odletieť z ISS už pred niekoľkými dňami.

"Posádka 5" odštartovala vlani v októbri z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral. Išlo o prvý spoločný štart astronautov NASA a ruského kozmonauta z územia USA od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine spred vyše roka.

Na palube ISS sú stále ruskí kozmonauti Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin, ako aj astronaut NASA Frank Rubio a "posádka 6", ktorá dorazila len pred niekoľkými dňami. Túto posádku tvoria Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, Rus Andrej Feďajev a Sultán Najádí zo Spojených arabských emirátov (SAE).

Nová posádka vykoná na ISS približne 200 experimentov - od štúdií rastu ľudských buniek až po testy horľavých materiálov v beztiažovom stave. Uskutoční tiež potrebné opravy a stanicu pripraví na príchod ďalších osôb či nákladu.