Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO: Štvorica astronautov sa po pol roku vrátila z ISS na Zem

Na archívnej snímke z 21. apríla 2022 posádka misie Crew-3, ktorú tvoria astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Kayla Barronová (vpravo), Raja Chari (druhý sprava) a Tom Marshburn (druhý zľava) a nemecký astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Matthias Maurer (vľavo), pózuje v skafandroch počas kontroly na palube modulu Harmony Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Foto: TASR/AP

Členovia misie Crew-3 počas svojho pobytu na ISS vykonali stovky vedeckých experimentov vrátane pestovania čili papričiek.

Washington 6. mája (TASR) - Po šiestich mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa v noci na piatok vrátila na Zem štvorčlenná posádka misie Crew-3.

Kapsula Endeavour pristála vo vodách Mexického zálivu pri pobreží amerického štátu Florida o 00.43 h miestneho času (06.43 h SELČ), informovala tlačová agentúra AFP. Kozmická loď Dragon 2 z dielne technologickej spoločnosti SpaceX sa od orbitálneho laboratória odpojila o 23,5 hodiny skôr.

Posádku misie Crew-3 tvorili astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Kayla Barronová, Raja Chari a Tom Marshburn, ako aj nemecký astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Matthias Maurer.



Na ISS zostali jeden taliansky a traja americkí astronauti z misie Crew-4, plus trojica ruských kozmonautov. Marshburn pred odchodom odovzdal velenie stanice Rusovi Olegovi Artemjevovi.

Členovia misie Crew-3 počas svojho pobytu na ISS vykonali stovky vedeckých experimentov vrátane pestovania čili papričiek s cieľom rozšíriť poznatky o pestovaní plodín na dlhodobých misiách, skúmania tvrdnutia betónu vo vesmíre a monitorovania Zeme.

Medzinárodná vesmírna stanica teraz čaká na spojenie s bezposádkovou kozmickou loďou Boeing Starliner, ktorá má odštartovať z Floridy 19. mája. Pôjde o testovací let.