Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štvorica krajín žiada,aby Ukrajine ihneď udelili kandidátsky štatút EÚ

Zľava rumunský prezident Klaus Iohannis, taliansky premiér Mario Draghi, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz počas spoločnej tlačovej konferencie v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Macron, Scholz a Draghi pricestovali do Kyjeva vlakom vo štvrtok ráno. V ďalšej súprave prišiel v ten istý deň aj rumunský prezident Iohannis.

Kyjev 16. júna (TASR) - Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Rumunsko podporujú, aby bol Ukrajine "okamžite" udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Po štvrtkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve to vyhlásil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron. Na rokovaniach v ukrajinskej metropole sa zúčastnili aj taliansky premiér Mario Draghi, nemecký kancelár Olaf Scholz a rumunský prezident Klaus Iohannis. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Každý z nás štyroch podporuje okamžité udelenie kandidátskeho štatútu (Ukrajine) na pristúpenie (k EÚ)," povedal Macron na spoločnej tlačovej konferencii so Scholzom, Draghim a Iohannisom.

Draghi vyhlásil, že Taliansko chce, aby sa Ukrajina stala členským štátom EÚ. "Najdôležitejším posolstvom našej návštevy je, že Taliansko chce, aby bola Ukrajina v EÚ, chce, aby mala štatút kandidátskej krajiny," povedal.

"Ukrajina patrí do európskej rodiny," vyhlásil aj kancelár Scholz, ktorého citovala agentúra DPA. Dodal, že takisto podporuje udelenie kandidátskeho štatútu pre Moldavsko. Iohannis zase apeloval na to, aby bol kandidátsky štatút udelený nielen Ukrajine, ale aj Gruzínsku a Moldavsku.

Macron tiež oznámil, že Francúzsko dodá v nasledujúcich týždňoch Ukrajine šesť ďalších samohybných húfnic Caesar. Paríž dosiaľ Kyjevu poskytol na obranu pred ruskou inváziou 12 takýchto húfnic.

Zelenskyj na štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi Francúzska, Nemecka, Talianska a Rumunska v Kyjeve predložil návrh nových sankcií voči Rusku, uvádza stanica BBC.

Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron na konci tlačovej konferencie v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP


"Musíme zvýšiť tlak na agresora (a) pracovať na siedmom sankčnom balíku (obsahujúcom) embargo na plyn (z Ruska)," napísal na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Ukrajina má plnú podporu medzinárodnej koalície," zdôraznil.

Macron, Scholz a Draghi pricestovali do Kyjeva vlakom vo štvrtok ráno. V ďalšej súprave prišiel v ten istý deň aj rumunský prezident Iohannis. Pred rokovaním so Zelenským navštívili mesto Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorom ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy. Nájdené tam boli telá 290 civilistov.

Draghi dodal, že EÚ chce mier, avšak Kyjev musí byť schopný brániť sa proti agresii Moskvy. "V Irpini som cítil hrôzu a nádej - nádej na obnovu a budúcnosť," uviedol. Scholz na Twitteri poznamenal, že Irpiň sa stal symbolom "nepredstaviteľnej krutosti" a "nezmyselného násilia".