Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štvrtá dávka vakcíny nie je príliš efektívna, uvádza štúdia z Izraela

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Efektivita štvrtej dávky z hľadiska ochrany pred infekciou variantom omikron podľa vedcov predstavuje od 11 (Moderna) až po 30 percent (Biontech) v porovnaní s ľuďmi očkovanými troma dávkami.

Berlín 17. februára (TASR) - Pomerne malý dodatočný prínos štvrtej dávky očkovacej látky proti koronavírusu v ochrane pred infekciami spôsobenými variantom omikron naznačujú údaje štúdie z Izraela. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Štvrtá dávka vakcíny u zdravotníckych pracovníkov síce obnovila hladiny protilátok na tie, ktoré boli zaznamenané krátko po preočkovaní, prelomové infekcie však boli bežné, vyplýva z dokumentu izraelského tímu, ktorý ešte nebol recenzovaný externými odborníkmi.

Efektivita štvrtej dávky z hľadiska ochrany pred infekciou variantom omikron podľa vedcov predstavuje od 11 (Moderna) až po 30 percent (Biontech) v porovnaní s ľuďmi očkovanými troma dávkami. Podľa autorov dokumentu budú mať zo štvrtej dávky pravdepodobne najväčší úžitok staršie vekové kategórie a zraniteľné skupiny, a to z dôvodu predpokladaného účinku proti závažnému priebehu ochorenia a smrti.

Priebeh infekcie u zdravotníkov bol podľa štúdie zvyčajne veľmi mierny, väčšina z nich však mala relatívne vysokú vírusovú záťaž. Podľa autorov štúdie boli potenciálne nákazliví. Vo svojom závere tím píše, že slabá účinnosť štvrtej dávky v prevencii miernych alebo asymptomatických infekcií variantom omikron a infekčný potenciál postihnutých zvyšuje naliehavosť vývoja vakcín novej generácie, píše DPA. Celkovo údaje naznačujú, že štvrtá dávka ďalej nezvyšuje imunitu, len jednoducho obnovuje maximálne hladiny protilátok.

Štúdia sa týka skupiny približne 150 subjektov, ktoré dostali vakcínu od Biontech/Pifzer ako štvrtú dávku, a ďalšej skupiny približne 120 účastníkov, ktorí dostali vakcínu od spoločnosti Moderna. Výsledky boli porovnané s kontrolnými skupinami, ktoré pozostávali z osôb s troma dávkami vakcíny. Interval medzi treťou a štvrtou dávkou bol štyri mesiace, spresňuje DPA.

"Tieto údaje z Izraela hovoria skôr v neprospech štvrtej dávky vakcíny pre všetkých," komentoval výsledky štúdie nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach na sociálnej sieti Twitter.

Stála komisia pre očkovanie v Nemecku (STIKO) nedávno odporučila druhú tzv. posilňovaciu dávku vakcíny pre určité skupiny, ako sú ľudia nad 70 rokov, obyvatelia domovov dôchodcov a osoby s oslabenou imunitou – najskôr tri mesiace po preočkovaní. Najskôr o šesť mesiacov sa odporúča aj personálu v zdravotníckych a ošetrovateľských zariadeniach, píše DPA.