Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štvrtá vlna pandémie v Maďarsku vyvrcholí zrejme koncom novembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa virológa Miklósa Rusvaiho nákaza koronavírusom sa dotkne každého, avšak bez zaočkovania môže byť priebeh covidového ochorenia podstatne vážnejší.

Budapešť 25. októbra (TASR) - Štvrtá vlna koronavírusovej pandémie v Maďarsku zrejme vyvrcholí koncom novembra. Uviedol to v pondelok spravodajský server napi.hu s odvolaním sa na vyjadrenia expertov. Tí na koniec novembra predpovedajú denne 6000 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a zhruba 60 obetí ochorenia COVID-19.

Epidemiologický analytik z Univerzity Eötvösa Loránda Gábor Vattay upozornil na zrýchlenie šírenia nákazy. Minulý týždeň zdvojnásobil denný prírastok infikovaných, ale aj denného počtu úmrtí.

Podľa virológa Miklósa Rusvaiho nákaza koronavírusom sa dotkne každého, avšak bez zaočkovania môže byť priebeh covidového ochorenia podstatne vážnejší.

V uplynulých troch dňoch potvrdili testy v Maďarsku 6688 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 75 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Väčšinu obetí tvoria starší, chronicky chorí ľudia. Celkový počet obetí koronavírusovej pandémie v Maďarsku dosiahol 30.567. Počet infikovaných v rámci pandémie stúpol na 850.513.

Aktuálne je nakazených 24.384 osôb. Hospitalizovaných je 1588 pacientov, z ktorých 191 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Proti covidu sa zaočkovalo vyše 5,9 milióna ľudí, z nich dve dávky vakcíny dostalo 5,7 milióna a tretiu dávku podali vyše 1,1 milióna osobám.