Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štvrťstoročie po smrti Ceaušesca sa pri jeho hrobe zišlo 15 stúpencov

Na archívnej snímke najvyšší rumunský predstaviteľ Nicolae Ceausescu krátko potom, čo bol 25. decembra 1989 popravený (fotografia z televíznej obrazovky). Foto: Tablet.TV

Rumuni sa aj dnes zhromaždili pri hrobe bývalého diktátora Nicolaea Ceaušesca a jeho manželky, ktorých súdili a popravili na Prvý sviatok vianočný pred 25 rokmi.

Bukurešť 25. decembra (TASR) - Rumuni, prežívajúci nostalgiu za komunistickou érou, sa aj dnes zhromaždili pri hrobe bývalého diktátora Nicolaea Ceaušesca a jeho manželky, ktorých súdili a popravili na Prvý sviatok vianočný pred 25 rokmi. Informovala o tom agentúra AP.

Niektorí Rumuni navštívili hrob komunistického exdiktátora na cintoríne Ghencea v Bukurešti v rámci výročnej tradície. Tento rok sa tam zhromaždilo 15 ľudí.

Fotogaléria múzea v rumunskom meste Targovište, kde strávil Nicolae Ceaušescu posledné dni svojho života:




Novozvolený rumunský prezident Klaus Iohannis vyzval začiatkom tohto týždňa na vyšetrovanie zabitia viac než 1000 ľudí počas povstania, ktoré viedlo k zvrhnutiu Ceaušescuho režimu. Rumunsko odvtedy nastolilo demokratické a ekonomické reformy, doposiaľ však neviedlo riadne vyšetrovanie streľby do neozbrojených demonštrantov počas povstania, pretože si po roku 1989 moc v krajine udržali bývalí komunisti, píše AP.

Dvadsaťštyriročná Ceaušescuho vláda bola charakteristická nedostatkom potravín a elektriny, ako aj základných slobôd.