Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štyri nemecké letiská v pondelok vstúpia do 24-hodinového štrajku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očakávané zrušenie letov sa bude týkať letísk v Berlíne, Brémach, Hamburgu a Hannoveri, pričom zasiahne približne 100.000 cestujúcich.

Frankfurt nad Mohanom 11. marca (TASR) - Dvadsaťštyrihodinový štrajk bezpečnostného personálu na štyroch nemeckých letiskách si v pondelok vynúti zrušenie 351 letov, oznámil odborový zväz Verdi, zatiaľ čo združenie letísk ADV túto iniciatívu odsúdilo. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Treba počítať s dlhším čakaním v radoch, ako aj so zrušenými letmi," uvádza sa v sobotňajšom vyhlásení odborového zväzu Verdi, ktorý požaduje lepšie platové a pracovné podmienky.

Očakávané zrušenie letov sa bude týkať letísk v Berlíne, Brémach, Hamburgu a Hannoveri, pričom zasiahne približne 100.000 cestujúcich, uviedlo združenie letísk ADV.

Generálny riaditeľ ADV Ralph Beisel označil toto opatrenie za "zneužitie", keďže letiská sa po covidovej pandémii snažia obnoviť svoju plnú kapacitu. Verdi chce dosiahnuť lepšie mzdy za nočné zmeny a prácu počas víkendu. Odborový zväz dúfa, že tretie zastavenie práce v tomto roku tieto nároky podporí.

"Práca 24 hodín denne a sedem dní v týždni má negatívny vplyv na rodinný život," uviedli odbory. "Pracovné podmienky sa musia stať atraktívnejšími, aby bol dostatok ľudí ochotných prijať túto prácu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení odborového zväzu.