Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Štyria českí poslanci z ANO posilnili skupinu liberálov v EP

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Českí liberáli budú v skupine ALDE silnou skupinou, aj keď bez predošlých skúseností z pôsobenia v europarlamente, nakoľko viac liberálnych poslancov v EP má iba Holandsko a Belgicko.

Brusel 5. júna (TASR) - Novozvolení vedúci delegácií skupiny Aliancie liberálov a demokratov v Európe (ALDE) v Európskom parlamente (EP) v stredu v Bruseli privítali vo svojich radoch českých poslancov z centristicko-liberálnej strany ANO.

Pre skupinu ALDE, ktorá po voľbách do EP dostala 59 kresiel v 751-člennom parlamente je prírastok v podobe štvorice českých europoslancov vítanou posilou, najmä keď skupine ALDE hrozí, že svoju tradičnú pozíciu tretej najsilnejšej frakcie v europarlamente stratí zásluhou rozrastajúceho sa klubu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Konzervatívci získali v eurovoľbách 6,92 percent hlasov (liberáli mali 7,86 percenta) a celkovo 46 kresiel, avšak úspešne sa im darí "loviť" v radoch nových strán, ktoré sa dostali do EP a ich poslanci hľadajú skupiny, do ktorých by sa mohli názorov zaradiť.

Podľa zdrojov z prostredia EP skupina ECR má už 55 členov, len o štyri menej ako ALDE. ECR by mali obohatiť aj dvaja noví slovenskí europoslanci Jana Žitňanská (NOVA, KDS, OKS) a Branislav Škripek (OĽaNO). Z Českej republiky sa ku konzervatívcom okrem dvoch poslancov za ODS hlási aj Petr Mach zo strany Svobodní.

Predseda ALDE Guy Verhofstadt v správe pre médiá uviedol, že víta štyroch nových poslancov z ANO v radoch európskych liberálov v EP. Pripomenul, že strana Andreja Babiša, so ziskom 16,13 percenta hlasov vyhrala eurovoľby v Českej republike, a jej prítomnosť v EP znamená zisk štyroch nových kresiel pre ALDE.

Delegáciu poslancov ANO v europarlamente povedie bývalý český eurokomisár Pavel Telička, diplomat, ktorý viedol prístupové rokovania v roku 2004.

"On a jeho kolegovia prinesú cennú stredoeurópsku perspektívu do skupiny ALDE, rovnako ako aj posilnenie liberálno-centristického jadra Európskeho parlamentu, ktoré bojuje za silnejšiu EÚ," vyhlásil Verhofstadt.

Českí liberáli budú v skupine ALDE silnou skupinou, aj keď bez predošlých skúseností z pôsobenia v europarlamente, nakoľko viac liberálnych poslancov v EP má iba Holandsko a Belgicko.

Výsledky eurovolieb na Slovensku pre ALDE znamenajú stratu jedného poslanca (Sergej Kozlík, pôvodne za HZDS) a zisk nového člena v podobe predsedu SaS Richarda Sulíka. Šéf SaS to koncom mája aspoň prisľúbil v rozhovore s prvým predsedom európskych liberálov Grahamom Watsonom.

Politické skupiny v EP by sa mali sformovať do konca júna. Začiatkom júla, na prvom plenárnom zasadnutí nového zloženia europarlamentu v Štrasburgu, politické skupiny budú voliť predsedu EP a jeho podpredsedov ako aj predsedov jednotlivých výborov, pričom v tomto procese dosť zaváži veľkosť a vplyv politických frakcií.