Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Štyria členovia G7 zakážu v súvislosti s vojnou dovoz zlata z Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Export zlata je pre Rusko veľmi významnou položkou v jeho ekonomike – v roku 2021 dosiahol hodnotu 15,5 miliardy dolárov.

Zámok Elmau 26. júna (TASR) - Štyria členovia združenia ekonomicky najvyspelejších štátov sveta G7 sa v nedeľu rozhodli, že zakážu dovoz zlata z Ruska, čo má zabrániť, aby ruskí oligarchovia tento vzácny kov skupovali a vyhýbali sa tak sankciám uvaleným na Moskvu v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu. Píše o tom agentúra AFP.

Táto spoločná akcia Británie, Japonska, Kanady a Spojených štátov "zasiahne priamo ruských oligarchov a uštedrí úder do srdca vojnovej mašinérie (prezidenta Vladimira) Putina," povedal britský premiér Boris Johnson.

Export zlata je pre Rusko veľmi významnou položkou v jeho ekonomike – v roku 2021 dosiahol hodnotu 15,5 miliardy dolárov. V súčasnom období, keď sú na Rusko uvalené ťažké sankcie, jeho najbohatší obyvatelia začali urýchlene zamieňať svoje aktíva za zlato, aby sa tak vyhli dosahu finančných reštrikcií.

Ukrajina a následky ruskej invázie na svetovú ekonomiku a globálnu bezpečnosť sú jednou z hlavných tém summitu G7, ktorý sa v nedeľu začal na zámku Elmau v bavorských Alpách. Vrcholná schôdzka potrvá do utorka budúceho týždňa.