Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Štyria ruskí gubernátori odstúpili v období, keď už zaberajú sankcie

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Šéfovia Tomskej, Saratovskej a Kirovskej oblasti a Marijskej republiky oznámili svoj okamžitý odchod z úradu.

Moskva 10. mája (TASR) - Štyria gubernátori ruských regiónov v utorok odstúpili, práve v období, keď krajina začína pociťovať dôsledky západných ekonomických sankcií. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Šéfovia Tomskej, Saratovskej a Kirovskej oblasti a Marijskej republiky oznámili svoj okamžitý odchod z úradu, pričom šéf Riazanskej oblasti uviedol, že sa nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Voľby sú vo všetkých týchto piatich regiónoch naplánované na september.

Hoci sú gubernátori ruských oblastí volení, politicky podliehajú Kremľu. Niekoľkí z odchádzajúcich gubernátorov zastupujú regióny, kde vládnuca strana Jednotné Rusko dosiahla vo vlaňajších parlamentných voľbách slabé výsledky.

Nepopulárnych gubernátorov bežne z úradu odvolávajú, pričom často podávajú demisiu hromadne v jarných mesiacoch.

Ilia Graščenkov, šéf expertnej organizácie Centrum rozvoja regionálnej politiky v Moskve, povedal, že Kremeľ odvoláva slabých gubernátorov v čase zhoršujúcej sa ekonomickej perspektívy krajiny, ktorú oslabujú aj západné sankcie.

"Je potrebné ekonomiku reštrukturalizovať, predovšetkým v tých regiónoch, kde je výrazný západný ekonomický vplyv. Týchto gubernátorov treba nahradiť mladšími alternatívami," uviedol Graščenkov.

Ekonomika Ruska sa má v roku 2022 zmenšiť o 8,8 percenta, uviedlo ministerstvo hospodárstva.