Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Štyridsiate výročie Titovho úmrtia si pripomenuli iba hŕstky ľudí

Sympatizanti bývalého juhoslovanského komunistického lídra Josipa Broza Tita kladú kvety na jeho hrob počas spomienkovej cerremónie pri príležitosti 40. výročia Titovho úmrtia v Belehrade v pondelok 4. mája 2020. Foto: TASR/AP

Pre koronavírusovú pandémiu sa nemohli konať masové stretnutia, avšak menšie skupiny vzdali Titovi poctu.

Belehrad 5. mája (TASR) - Stúpenci bývalého juhoslovanského prezidenta Josipa Broza Tita uskutočnili v pondelok malé stretnutia pri príležitosti 40. výročia jeho úmrtia. Niekdajší líder zanechal v tomto balkánskom štáte rozličný dejinný odkaz; mnohí ho vnímajú ako brutálneho diktátora, ktorý potláčal disent a uväzňoval svojich politických oponentov, zatiaľ čo ďalší považujú jeho vládnutie za obdobie mieru a prosperity.

Pre koronavírusovú pandémiu sa nemohli konať masové stretnutia, avšak menšie skupiny vzdali Titovi poctu v krajinách, ktoré vzišli z krvavého rozpadu Juhoslávie v 90. rokoch, informuje stanica Slobodná Európa.

Desiatky ľudí s ochrannými rúškami navštívili Titov mramorový hrob v srbskej metropole Belehrad - omnoho menší počet než zvyčajné stovky priaznivcov, ktoré si na tomto mieste každoročne pripomínajú jeho úmrtie. V jeho rodnej chorvátskej obci Kumrovec sa rozoznela siréna a ľudia položili kvety k jeho soche. Podobne si 40. výročie Titovho úmrtia pripomenuli aj v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo.

Tito, ktorý zomrel 4. mája 1980 ako 87-ročný v slovinskej Ľubľane, bol oslavovaným i obávaným vodcom bývalej Juhoslovanskej socialistickej federatívnej republiky (JSFR). Tito, potomok chorvátskeho otca a slovinskej matky, bol však všeobecne obdivovaný za to, že so svojimi partizánmi počas druhej svetovej vojny vytlačil nacistické sily z krajiny.

Tito neskôr zabezpečil Juhoslávii relatívny blahobyt a počas studenej vojny úspešne zachovával jej rovnováhu medzi Sovietskym zväzom a Západom. Bol známy okázalým životným štýlom a kritizovali ho za pestovanie svojho kultu osobnosti.

Zhruba o desaťročie po jeho smrti sa centralizovaná kontrola v Juhoslávii rozpadla pozdĺž etnických hraníc, čo vyústilo do násilných konfliktov. Od pôvodného štátu sa ako prvé odtrhlo Slovinsko, následne Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko a Kosovo. Názov Juhoslávia si do roku 2003 ponechala federácia Srbska a Čiernej Hory.