Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štyroch zranených z havarovaného autobusu letecky prepravili do Poľska

Pohľad na miesto nehody v Podvorci pri Záhrebe, Chorvátsko, sobota 6. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Podľa agentúry PAP sa 19 zranených nachádza v kritickom stave.

Varšava/Záhreb 7. augusta (TASR) - Lietadlo so štyrmi pacientmi, ktorí utrpeli zranenia pri sobotňajšej tragickej havárii poľského autobusu v Chorvátsku, pristálo v noci na nedeľu v poľskom hlavnom meste Varšava. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Pristátie lietadla so zranenými pasažiermi havarovaného autobusu potvrdil na sociálnej sieti Twitter námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz, ktorý zároveň ubezpečil, že všetci sú v starostlivosti špecialistov.

Pri nehode poľského autobusu severne od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb prišlo v sobotu nadránom o život 12 ľudí a ďalších 32 utrpelo zranenia. Autobus viezol veriacich na katolícke pútnické miesto v bosnianskom Medžugorí.

Autobus na diaľnici A4 zišiel z cesty a skončil v priekope. Poľské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že v prípade všetkých obetí išlo o poľských občanov. V autobuse boli aj traja kňazi a šesť rehoľných sestier.

Podľa agentúry PAP sa 19 zranených nachádza v kritickom stave.

Chorvátsky spravodajský server Jutarnji.hr v nedeľu zároveň uviedol, že pri nehode poľského autobusu bol zničený tachograf, experti teda nedokázali určiť, akou rýchlosťou vodič v čase nehody jazdil. Najvyššia povolená rýchlosť pre autobus na diaľnici by mala byť sto kilometrov za hodinu.

V autobuse sa pritom nachádzali dvaja vodiči, ktorí sa striedali podľa predpisov, píše server. Chorvátske médiá uviedli, že pravdepodobnou príčinou tragickej nehody bol mikrospánok vodiča.