Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súboj o post guvernéra vo Virgínii vyhral republikán Glenn Youngkin

Na snímke Glenn Youngkin zvolený za guvernéra Virgínie, 3. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Glenn Youngkin je 54-ročný multimilionár, ktorý bol donedávna verejnosti prakticky neznámy.

Richmond 3. novembra (TASR) - Republikánsky kandidát Glenn Youngkin zvíťazil v utorkových voľbách guvernéra v americkom štáte Virgínia, keď v tesnom súboji porazil demokrata Terryho McAuliffea. Za víťaza ho vyhlásili viaceré americké televízne stanice, informovala agentúra AFP.

Po zrátaní viac než 95 odovzdaných hlasov viedol politický nováčik Youngkin s náskokom 2,7 percenta hlasov pred McAuliffeom, ktorý v rokoch 2014-2018 zastával pod virgínskeho guvernéra.

Pozorovatelia hodnotia výsledok volieb vo Virgínii ako test nálad amerických voličov po necelom roku úradovania demokratického prezidenta Joea Bidena. Podľa agentúry AP je dôležitý vzhľadom na budúcoročné voľby, v ktorých budú demokrati v polovici prezidentského obdobia bojovať o udržanie svojej tesnej väčšiny v americkom Kongrese.

Virgínia bola v minulosti považovaná za tradičnú baštu republikánov, v posledných rokoch sa však čoraz viac prikláňala n stranu demokratov. Biden pred rokom zvíťazil vo Virgínii s pohodlným 10-percetným náskokom.
Na snímke demokratický kandidát na guvernéra Terry McAuliffe, 2. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Glenn Youngkin je 54-ročný multimilionár, ktorý bol donedávna verejnosti prakticky neznámy. Jeho súper Terry McAuliffe je naopak bývalým guvernérom a dlhoročným politikom Demokratickej strany, ktorý napríklad v minulosti viedol volebné štáby Billa Clintona a Hillary Clintonovej.

Youngkinovi sa zrejme podarilo presvedčiť voličov vo Virgínii, že nie je klonom bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ako sa to snažili tvrdiť demokrati. Samotný Trump verejne podporil Youngkinovu kandidatúru.

Dosluhujúci demokratický guvernér Virgínie Ralph Northam už opäť kandidovať nemohol.