Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súčasný britský Výbor 1922 nezmení pravidlá o hlasovaní

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Johnson 6. júna tohto roka uspel v hlasovaní o dôvere. Podľa súčasných pravidiel sa nové hlasovanie o dôvere môže konať najskôr až rok po hlasovaní, v ktorom premiér uspel.

Londýn 6. júla (TASR) - Výbor 1922, ktorý združuje poslancov Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni, nezmení pravidlá, aby umožnil ďalšie hlasovanie o dôvere premiérovi Johnsonovi, píše BBC. V pondelok 11. júla však konzervatívci budú hlasovať o novom zložení tohto výboru, ktorý by zmenu pravidiel mohol prijať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Johnson 6. júna tohto roka uspel v hlasovaní o dôvere. Podporilo ho 211 členov Konzervatívnej strany a proti bolo 148. Podľa súčasných pravidiel sa nové hlasovanie o dôvere môže konať najskôr až rok po hlasovaní, v ktorom premiér uspel.

Za mesiac od posledného hlasovania sa však zvýšil počet konzervatívnych poslancov parlamentu, ktorý žiadajú Johnsonovo odstúpenie.

Zo svojich funkcií totiž v posledných dňoch odstúpilo viacero ministrov i členov vlády. Premiér Boris Johnson však vyhlásil, že on z funkcie odísť neplánuje.