Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Súd v New Orleanse súhlasil s dohodou BP o pokutách za trestné činy

Explózia v Mexickom zálive v roku 2010. Foto: TASR/AP Photo

Britský energetický koncern BP uznal vinu za neúmyselné zabitie a zaplatí 4 miliardy dolárov na pokutách za trestné činy, ktoré súvisia s ropnou katastrofou v Mexickom zálive v roku 2010.

New Orleans 29. januára (TASR) - Americká sudkyňa Sarah Vanceová dnes na súde v New Orleanse schválila dohodu s britským energetickým koncernom BP v súvislosti s ropným nešťastím v Mexickom zálive v roku 2010.

Koncern BP na základe dohody, dosiahnutej v novembri s americkým ministerstvom spravodlivosti, uznal vinu za neúmyselné zabitie a zaplatí rekordné štyri miliardy dolárov na pokutách za trestné činy, súvisiace s ropnou katastrofou.

Do mora uniklo viac ako 200 miliónov barelov ropy, kým bola spoločnosť BP schopná uzavrieť poškodený vrt Macondo. Pri explózii vrtnej súpravy zahynulo 11 ľudí. Firma BP potom klamala americkému Kongresu o rozsahu úniku, uviedla tlačová agentúra AP.

Dohoda nerieši civilné žaloby americkej vlády voči spoločnosti BP, ktorá zaplatí ďalšie miliardy na pokutách za poškodenie životného prostredia.

Okrem toho BP osobitne súhlasil s dohodou s právnikmi obyvateľov a firiem na pobreží Mexického zálivu, ktorí britský koncern žalovali za škody, spôsobené únikom ropy. BP odhaduje, že dohoda so súkromnými právnikmi ich vyjde zhruba na 7,8 miliardy dolárov.