Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Súd EÚ kritizoval Francúzsko za pokutu mužovi, ktorý urazil Sarkozyho

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Ľavicového aktivistu Hervého Eona odsúdili v roku 2008 a dostal pokutu 30 eur za to, že držal pred Sarkozyho autom transparent so slovami "Daj sa vypchať, ty debil".

Štrasburg 14. marca (TASR) - Francúzsko porušilo slobodu prejavu demonštranta, keď mu dalo pokutu za urážku bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Rozhodol o tom dnes Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.

Ľavicového aktivistu Hervého Eona odsúdili v roku 2008 a dostal pokutu 30 eur za to, že držal pred Sarkozyho autom transparent so slovami "Daj sa vypchať, ty debil". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Najvyšší súd Európy pre ľudské práva dospel k záveru, že trest bol neprimeraný a porušil slobodu prejavu, keďže skutok bol "satirickým komentárom".

Slová na transparente boli tie isté, ktoré adresoval samotný Sarkozy už predtým jednému občanovi, keď mu ten odmietol podať ruku počas výročnej poľnohospodárskej výstavy vo Francúzsku.

Sarkozyho výber slov vtedy vyvolal v médiách pobúrenie, pričom kritici vyhlásili, že jeho poznámka bola vulgárna.

ESĽP uviedol, že francúzsky odvolací súd uznal, že Eonova poznámka bola "kritikou politickej povahy", pre ktorú je "sloboda prejavu nanajvýš dôležitá".

Francúzsko, ktorého prezidentom je v súčasnosti Francois Hollande, sa môže proti rozsudku odvolať u Veľkej komory ESĽP a žiadať o jeho preskúmanie.