Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd EÚ podporil eurokomisiu v spore s iniciatívou občanov

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Žalobca – organizátori iniciatívy – sa následne obrátil na Súdny dvor EÚ, v snahe zaistiť zrušenie oznámenia eurokomisie.

Brusel/Luxemburg 9. novembra (TASR) - Všeobecný súd EÚ (EGC) dal v stredu za pravdu Európskej komisii, ktorá odmietla prijať opatrenia požadované európskou občianskou iniciatívou s názvom "Minority SafePack – milión podpisov pre rozmanitosť v Európe". Informuje o tom spravodajca TASR.

Prvostupňová súdna inštitúcia EGC z Luxemburgu upozornila, že opatrenia, ktoré euroblok už prijal na účely zdôraznenia významu regionálnych alebo menšinových jazykov a podpory kultúrnej a jazykovej rozmanitosti, postačujú na dosiahnutie cieľov, ktoré chcela presadiť iniciatíva občanov.

Organizátori uvedenej občianskej iniciatívy predložili Európskej komisii žiadosť o registráciu návrhu, ktorý vyzýval Európsku úniu, aby prijala súbor zákonov na zlepšenie ochrany príslušníkov národnostných a jazykových menšín a na posilnenie kultúrnej a jazykovej rozmanitosti v Únii.

Eurokomisia občiansku iniciatívu zaregistrovala a po tom, ako jej organizátori zozbierali najmenej milión podpisov z aspoň siedmich členských krajín, sa musela k preloženému návrhu vyjadriť. Exekutíva EÚ v januári 2021 oznámila, že odmietla pretaviť do legislatívy návrhy predložené občianskou iniciatívou.

Žalobca – organizátori iniciatívy – sa následne obrátil na Súdny dvor EÚ, v snahe zaistiť zrušenie oznámenia eurokomisie.

Všeobecný súd skonštatoval, že eurokomisia, pokiaľ ide o napadnuté oznámenie, dodržala povinnosť odôvodnenia a nedopustila sa zjavne nesprávneho posúdenia. S prihliadnutím na opatrenia, ktoré už inštitúcie EÚ prijali v oblastiach, na ktoré sa vzťahuje dotknutá iniciatíva občanov, sa súd domnieva, že v tomto štádiu nie je potrebný ďalší právny akt na dosiahnutie cieľov sledovaných organizátormi občianskej iniciatívy.

Odvolanie proti rozhodnutiu Všeobecného súdu EÚ, obmedzujúce sa len na právne otázky, môžu organizátori iniciatívy občanov podať na Súdny dvor EÚ do dvoch mesiacov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)