Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd EÚ: YouTube nemusí vydať údaje používateľov s nelegálnym obsahom

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Nemecká produkčná spoločnosť Constantin Film žiadala, aby YouTube a Google vydali údaje používateľov, ktorí na tieto platformy nahrali dva filmy, na ktoré mala táto spoločnosť výhradné práva.

Brusel 9. júla (TASR) - Platforma YouTube nemusí vydať IP adresy a e-mailové adresy používateľov, ktorí na YouTube v období rokov 2013-14 nezákonne nahrali dva filmy. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie (CJEU) v Luxemburgu, o ktorom informovala agentúra Reuters.

Nemecký súd sa na CJEU obrátil v súvislosti s prípadom internetového pirátstva.

Nemecká produkčná spoločnosť Constantin Film žiadala aby YouTube a Google vydali údaje používateľov, ktorí na tieto platformy nahrali dva filmy, na ktoré mala táto spoločnosť na území Nemecka výhradné práva.

Spoločnosť Constantin Film sa na nemecký súd obrátila po tom, ako jej Google a YouTube odmietli tieto údaje vydať.

Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že na základe európskeho práva sú prevádzkovatelia služieb povinní poskytnúť len poštové adresy používateľov. Na e-mailové a IP adresy, či telefónne čísla sa tento zákon podľa európskeho súdu nevzťahuje.

Členské krajiny EÚ však môžu držiteľom duševného vlastníctva udeliť právo žiadať viac informácii v prípade, že sa zachová rovnováha medzi základnými právami a ďalšími všeobecnými princípmi práva EÚ, uviedol vo štvrtok európsky súd.

Spoločnosť Google je vlastníkom platformy YouTube, ktorú kúpila ešte v roku 2006.