Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil obnovu procesu vraždy Fenyőa, ktorého zavraždil Roháč

Jozef Roháč, archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súd uviedol, že v procese by sa malo vyjasniť, či objednávateľom vraždy bol šéf tzv. olejovej mafie Tamás Portik.

Budapešť 29. októbra (TASR) - Maďarský Odvolací súd hlavného mesta vyhovel iniciatíve prokuratúry a nariadil obnovu súdneho procesu v kauze vraždy podnikateľa Jánosa Fenyőa vo februári 1998, informovala v utorok agentúra MTI.

Súd uviedol, že v procese by sa malo vyjasniť, či objednávateľom vraždy bol šéf tzv. olejovej mafie Tamás Portik. Budapeštianska hlavná prokuratúra 30. júla vzniesla voči podozrivému T. Gy. obvinenie z objednania vraždy podnikateľa Jánosa Fenyőa vo februári 1998. Ide o kauzu Slováka Jozefa Roháča, ktorého ako hlavného obvineného z budapeštianskeho atentátu a tejto vraždy odsúdili predvlani v Maďarsku na trest doživotného odňatia slobody.

Maďarská polícia podozrivého z objednania vraždy - bývalého predsedu Maďarského plaveckého zväzu T. Gy. - zadržala vlani 17. apríla.

Uvedená prokuratúra koncom augusta iniciovala obnovu súdneho procesu pre zistenie objednávateľa vraždy. T. Gy. mal totiž podľa zvukovej nahrávky, ktorú má polícia k dispozícii, pred vyše 20 rokmi poveriť Portika likvidáciou svojho vtedajšieho obchodného konkurenta J. Fenyőa. Portik si na vraždu objednal ako nájomného vraha Roháča.

Odvolací súd 19. mája 2017 potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, keď obvineného Roháča odsúdil právoplatne na doživotie za bombový útok na budapeštianskej ulici Aranykéz v júli 1998 a za vraždu podnikateľa Fenyőa vo februári toho istého roku.

Ďalším obvineným v kauze bol Portik, ktorý dostal 13 rokov väzenia za objednanie atentátu na ulici Aranykéz.

Roháča zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 bol vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.