Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil odstrániť nenávistné volebné plagáty krajnej pravice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sporné plagáty podľa verdiktu nemeckého súdu podnecujú nenávisť a násilie voči členom strany Zelených.

Berlín 21. septembra (TASR) - Vyšší správny súd v nemeckej spolkovej krajine Sasko v utorok nariadil odstránenie volebných plagátov krajne pravicovej strany III. Weg (Tretia cesta) s nenávistným heslom "Obeste Zelených" v meste Zwickau. Zrušil tak predošlý verdikt správneho súdu v Chemnitzi, ktorý ich povolil s tým, že sa musia nachádzať vo vzdialenosti najmenej 100 metrov od plagátov strany Zelených. Informoval o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sporné plagáty podľa verdiktu súdu podnecujú nenávisť a násilie voči členom strany Zelených. "Sloboda prejavu strany (Tretia cesta) musí ustúpiť ochrane verejnej bezpečnosti," uviedol regionálny súd vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Mesto Zwickau už pred dvoma týždňami nariadilo strane III. Weg, aby do troch dní svoje plagáty odstránila, inak tak urobí samo. Argumentovalo tým, že heslo na plagátoch je narušením verejného poriadku a útokom na ľudskú dôstojnosť.

V uplynulých týždňoch sa takéto plagáty objavili i v ďalších nemeckých mestách či spolkových krajinách. Krajinský súd v Mníchove strane zakázal verejne používať spomenutý nenávistný slogan.

Reuters pripomína, že obavy z krajne pravicového násilia v Nemecku vzrástli pred dvoma rokmi, keď neonacista zastrelil konzervatívneho politika Waltera Lübckeho za jeho proimigračné postoje.