Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil prešetriť postup probačného úradníka v kauze Navaľnyj

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj hovorí so svojimi advokátmi počas vypočúvania na súde. Foto: TASR/AP

Podľa rozhodnutia súdu sa Alexej Navaľnyj mal v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu dvakrát mesačne dostaviť na stretnutie s probačným úradníkom.

Moskva 3. februára (TASR) - Súd v Moskve, ktorý v utorok rozhodol v kauze ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, nariadil Federálnej službe pre výkon trestu (FSIN), aby prešetrila konanie probačného úradníka, u ktorého sa mal Navaľnyj v pravidelných intervaloch hlásiť v rámci výkonu podmienečného trestu. Informovala v utorok agentúra Interfax.

Súd sa tak stotožnil s názorom prokuratúry, podľa ktorej probačný úradník nezvládol dohľad nad Navaľným, odsúdeným v roku 2014 za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy na podmienečný trest väzenia v trvaní 3,5 roka s päťročným probačným dohľadom.

Podľa rozhodnutia súdu sa Alexej Navaľnyj mal v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu dvakrát mesačne dostaviť na stretnutie s probačným úradníkom.

V auguste 2017 mu bola skúšobná doba predĺžená do 29. decembra 2020, pretože na schôdzku s probačným úradníkom sa opakovane nedostavil a polícia voči nemu začala aj tri správne konanie v iných veciach.

Prokremeľský Prvý kanál v utorok vo svojej reportáži o Navaľného súdnom procese zdôraznil, že tento politik a protikorupčný aktivista systematicky porušoval skúšobnú dobu podmienečného trestu, pričom tak údajne urobil najmenej 50-krát, pričom ešte aj cestoval do zahraničia "za peniaze, ktoré boli darmi od občanov".

Televízia tiež pripomenula, že Navaľnyj je "už skoro každý rok figurantom" nejakého správneho konania pred súdom.

Dodala, že Federálna služba pre výkon trestu v Navaľného prípade už dvakrát požiadala o zmenu podmienečného trestu na nepodmienečný, pričom však tento súd zakaždým prehrala. Súdy boli podľa televízie "zhovievavé" a "nedôsledné.

Podľa Prvého kanála Navaľnyj zámerne ignoroval výzvy FSIN, aby plnil podmienky trestu, a "nedal tak Federálnej službe pre výkon trestu inú možnosť", len žiadať o zmenu trestu na nepodmienečný.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že v prípade, ak odsúdení neplnia podmienky stanovené v rozsudku o podmienečnom treste, podľa zákona im hrozí odobratie privilégia na výkon podmienečného trestu.

Tento postup sa v Rusku "využíva pomerne aktívne", napísala RIA Novosti.

Spresnila, že iba vlani bol podmienečný trest nahradený nepodmienečným v prípade asi 11.300 ľudí a v roku 2019 ich bolo viac ako 15.000.