Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil proces s Air France a Airbusom pre nehodu z roku 2009

Lietadlo spoločnosti Air France, archívne foto. Foto: TASR/AP

Let AF447 z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža sa 1. júna 2009 skončil haváriou, pri ktorej zahynulo všetkých 228 osôb na palube.

Paríž 12. mája (TASR) - Dvanásť rokov po tom, ako sa dopravný airbus spoločnosti Air France zrútil do Atlantického oceánu, súd v stredu rozhodol, že letecká spoločnosť i výrobca by mali byť súdení za neúmyselné zabitie.

Parížsky súd zrušil rozsudok spred dvoch rokov a podporil odporúčania prokuratúry, informovala stanica BBC.

Let AF447 z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža sa 1. júna 2009 skončil haváriou, pri ktorej zahynulo všetkých 228 osôb na palube. Vyšetrovatelia zistili, že piloti stratili kontrolu nad strojom po tom, ako v búrke zamrzli snímače na meranie rýchlosti.

Airbus A330 sa následne stratil nad Atlantikom.

Išlo o najhoršie letecké nešťastie v dejinách Air France, píše BBC. Nájdenie trosiek lietadla trvalo dva roky. Vrak sa podarilo lokalizovať pomocou diaľkovo ovládaných ponoriek po preskúmaní 10.000 kilometrov štvorcových morského dna.

Francúzski vyšetrovatelia v roku 2012 dospeli k záveru, že haváriu spôsobila kombinácia zlyhania techniky a nesprávnej reakcie pilotov na zastavenie lietadla.

Zatiaľ čo piloti boli zmätení chybnými údajmi o rýchlosti, omylom nasmerovali nos lietadla nahor, a nie nadol. Odvtedy sa v tejto súvislosti zlepšil výcvik pilotov a vymenili sa tiež snímače rýchlosti.

Rodiny zosnulých, ako aj odbory pilotov roky bojujú za spustenie súdneho procesu.

Sudcovia pôvodne obvinili leteckú spoločnosť aj výrobcu lietadla zo zabitia, ale parížska prokuratúra neskôr odporučila, aby sa pred súd postavila iba spoločnosť Air France. V septembri 2019 boli obvinenia voči obom stiahnuté pre nedostatok dôvodov na trestné stíhanie.

Toto rozhodnutie napadli generálna i parížska prokuratúra. Parížsky odvolací súd v stredu rozhodol, že Air France aj Airbus by mali byť postavené pred súd.

Je však iba malá nádej, že sa proces uskutoční v dohľadnej dobe, konštatuje BBC. Spoločnosť Air France totiž tvrdí, že sa nedopustila žiadneho trestného činu a môže prípad postúpiť najvyššiemu odvolaciemu súdu. Airbus tiež uviedol, že sa odvolá.