Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Súd nariadil Severnej Kórei zaplatiť 501 mil. dolárov za smrť študenta

Na archívnej snímke z 29. februára 2016 americký študent Otto Warmbier plače pri rozhovore s novinármi v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Otto Warmbier zomrel 19. júna 2017 vo veku 22 rokov v Ohiu, kam ho krátko predtým dopravili v kóme po 17-mesačnom zadržiavaní v Severnej Kórei.

Washington 25. decembra (TASR) - Federálny súd vo Washingtone nariadil v pondelok Severnej Kórei zaplatiť 501 miliónov dolárov rodine amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý vlani v júni zomrel po prepustení zo severokórejského väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Sudkyňa Beryl Howellová rozhodla o odškodnení na základe žaloby Warmbierových rodičov, ktorí tvrdia, že Severokórejčania ich syna mučili. Rozsudok je však do značnej miery len symbolickým víťazstvom, keďže v súčasnosti neexistuje žiadny mechanizmus umožňujúci vymáhať od Pchjongjangu zaplatenie uvedenej sumy.

Otto Warmbier zomrel 19. júna 2017 vo veku 22 rokov v Ohiu, kam ho krátko predtým dopravili v kóme po 17-mesačnom zadržiavaní v Severnej Kórei. Tamojší súd ho usvedčil z podvratnej činnosti v podobe pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo si mal odpykať trest 15 rokov odňatia slobody s nútenými prácami.

Warmbier sa podľa lekárov vrátil do Spojených štátov s vážnym poškodením mozgu, pričom nebolo jasné, čo tento stav spôsobilo.