Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd nevyhovel Trumpovi, výbor Kongresu dostane archiválie o Kapitole

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Výbor pre vyšetrovanie udalostí zo 6. januára sa chce v rámci svojho vyšetrovania dostať k dokumentom, ktoré by pomohli ozrejmiť, ako dav Trumpových stúpencov v daný deň zaútočil na budovu Kapitolu.

Washington 10. novembra (TASR) - Federálny súd pre dištrikt Columbia v utorok zamietol súdnu žalobu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý v rámci vyšetrovania útoku na americký Kongres zo 6. januára žiadal o zablokovanie sprístupnenia príslušných archívnych dokumentov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

O sprístupnenie dokumentov z amerického Národného archívu, ktoré sa týkajú konania Trumpa a jeho blízkych spoluparcovníkov v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, požiadal osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu poverený vyšetrovaním okolností násilného prieniku Trumpových priaznivcov na Kapitol.

V stanovisku sudkyne federálneho súdu pre dištrikt Columbia Tanye Chutkanovej, ktoré sprístupnili viaceré americké médiá, sa uvádza, že "súd trvá na tom, že verejný záujem si vyžaduje pozitívnu reakciu na spoločné želania zákonodarnej a výkonnej zložky preskúmať udalosti, ktoré viedli k udalostiam 6. januára a nastali v tento deň, a zvážiť legislatívu, ktorá by zabránila zopakovaniu takýchto udalostí niekedy v budúcnosti".

Ako pred časom informovala agentúra AP, Trump svojou súdnou žalobou napadol rozhodnutie svojho nástupcu v Bielom dome, prezidenta USA Joea Bidena, ktorý odobril zverejnenie dokumentov týkajúcich sa týchto bezprecedentných udalostí v novodobých dejinách Spojených štátov.

Trump tomu chce zabrániť a vo svojej žalobe podanej na súd pre dištrikt Columbia tvrdí, že na materiály, ktoré žiada kongresová komisia, sa vzťahuje právna doktrína známa ako výsada výkonnej moci, ktorá chráni dôvernosť niektorých komunikátov medzi predstaviteľmi Bieleho domu.

Začiatkom októbra prezident Biden poveril Národný archív - vládnu agentúru, ktorá uchováva aj záznamy z Trumpovho prezidentského obdobia -, aby odovzdal prvú časť dokumentov požadovaných výborom.

Vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla. Cieľom jej činnosti je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa pri nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu a ohrozovať zákonodarcov oboch komôr Kongresu. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zadržali takmer 600 ľudí.