Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súd odložil verdikt nad Su Ťij v prípade poburovania proti armáde

Na archívnej snímke Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Ak Su Ťij, nositeľku Nobelovej ceny za mier, súd uzná za vinnú z poburovania proti armáde, hrozí jej trojročné väzenie.

Rangún 30. novembra (TASR) - Mjanmarská junta odložila v utorok vynesenie rozsudku nad zvrhnutou predstaviteľkou civilnej vlády Aun Schan Su Ťij v procese, v ktorom čelí obžalobe z poburovania proti armáde. Podľa agentúry AFP to uviedli zdroje blízke prípadu.

Súd odložil vynesenie verdiktu "do 6. decembra", spresnili zdroje. Sedemdesiatšesťročná Su Ťij je vo väzení, odkedy generáli 1. februára tohto roka zosadili jej vládu a ukončili tak krátke medziobdobie demokracie v Mjanmarsku. K vojenskému prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb.

Ak Su Ťij, nositeľku Nobelovej ceny za mier, súd uzná za vinnú z poburovania proti armáde, hrozí jej trojročné väzenie. Čelí však aj iným obžalobám, za ktoré môže skončiť za mrežami na desiatky rokov, analyzuje AFP.

Novinári majú na pojednávania špeciálneho súdu v armádou vybudovanom hlavnom meste Nepjito zakázaný prístup. Su Ťijiným obhajcom nedávno zakázali hovoriť s médiami.

V uplynulých týždňoch boli ukončené aj procesy proti ďalším vysokopostaveným predstaviteľom Národnej ligy za demokraciu (NLD) – vedenej niekdajšou mjanmarskou štátnou kancelárkou Su Ťij –, nad ktorými junta vyniesla prísne rozsudky.

Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.